Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, Дамян Дамянов – изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор, и председателят на Управителния съвет на БСТ Иво Тонев връчиха ключовете на два автомобила „Опел Инсигния” на спортист и треньор № 1 за 2012 г. - европейския и интерконтинентален шампион по бокс Кубрат Пулев и старши треньора на националния отбор по бокс Михаил Таков.

По традиция за четвърта поредна година МФВС и БСТ награждават с леки автомобили избраните чрез журналистическа анкета спортист и треньор № 1 на България.

„Удоволствие е за мен в края на годината да връчим една от най-престижните награди. Изпращаме една много тежка година за нашия спорт. Много от олимпийците ни отидоха с надежда за класиране на олимпийските игри, но малко от тях успяха да осъществят мечтите и желанията си. Защото конкуренцията в целия свят нараства все повече и завоюването на титли и медали на олимпийски игри е един много труден процес, каза по време на церемонията министър Свилен Нейков.

"Изразявам възхищението си от трудолюбието на Кубрат Пулев, от родолюбието му, защото той избра България пред всички останали предложения и продължава да се състезава за нашата страна. С това той показва, че резултатите идват, когато имаш сърце. А когато първо мислиш за премиите, ги няма. Михаил Таков е един от треньорите ни, който успя да възроди бокса и аз вярвам, че нашият отбор ще има добро бъдеще.”

Кубрат Пулев спечелва европейската титла в Ливърпул през 2008 г. През 2009-та неговата кариера преминава в професионалния бокс и само за 2,5 години той постигна забележителни успехи - от 17 срещи на професионалния ринг Кубрат Пулев има 17 победи.

Миналата година Кубрат става носител на престижната Интерконтиненталната титла в тежка категория, но 2012-та може да се определи като върхова в спортната му кариера. През февруари той спечелва титлата на Европейския боксов съюз в тежка категория, а септември в Хамбург срещу руския боксьор Александър Устинов Пулев защитава победоносно двете завоювани титли.

Михаил Таков е треньорът, който върна българския бокс на олимпийската карта и доказа, че страната ни има традиции в този спорт, а родната школа е една от най-добрите в света. Негова е заслугата за доброто представяне на другия брат от семейство Пулеви – Тервел, който зарадва цяла България с бронзовия си медал на олимпиадата в Лондон, както и за достигането на Александър Александров, Детелин Далаклиев и Стойка Петрова на четвъртфинала.