Министерство на младежта и спорта (ММС) организира "Европейска седмица на спорта #BEactive" за пета поредна година. От 23-ти до 30-ти септември 2019 година хора от всички възрасти отново ще имат възможност да се запознаят с над 50 вида спорт и да ги практикуват свободно.  

Кампанията ще бъде открита от министъра на младежта и спорта Красен Кралев на 23-ти септември (понеделник) от 12,00 часа в зала "Арена Армеец".

Министър Кралев изгледа съчетанията на Златните момичета дни преди Световното първенство по художествена гимнастика

Министър Кралев изгледа съчетанията на Златните момичета дни преди Световното първенство по художествена гимнастика

Надпреварата в столицата на Азербайджан ще се проведе от 16 до 20 септември

От 24 до 26 септември между 10,00 и 17,00 часа в "Арена Армеец"  ММС организира Спортен панаир #BeActive Fair. В него ще се включат над 100 участници - федерации и спортни клубове, които ще представят дейността си с информационни щандове и демонстрации. Целта на спортния панаир е да представи на децата и младежите разнообразни видове спорт, от които те да изберат най-подходящия за тях. Чрез него спортните федерации и клубове ще имат възможността да намерят талантливи деца, с които да работят в бъдеще.

Финалът на Европейската седмица на спорта ще бъде отбелязан с Нощ на спорта #BeActive Night. На 28-ми септември между 18,30 и 21,30 часа в пространството пред НДК ще има демонстрации на екстремни спортове, маратон със скоростно изкачване на стълбите на НДК, спортно ориентиране, летене с балон и много други.

През 2019 г. мотото на кампанията е "Бъди активен, открий своя спорт, избери своя спортен клуб!", а инициативите ще се проведат в София и други градове в страната. Тя има за цел да подпомогне личностното развитие на младите хора и подкрепи спортните им потребности, чрез изграждането на чувство за отборен дух, толерантност и солидарност. Входът за всички събития от спортната седмица е свободен.

#BeActive 2019 е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е ММС, съфинансиран по програма "Еразъм +" на Европейския съюз.

Посланици на Европейската седмица на спорта и тази година са успели български спортисти и талантливи млади състезатели. Това са грациите от националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова, както и индивидуалните състезателки Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн, световната и европейската ни шампионка по борба Тайбе Юсеин, боксьорите Даниел и Боян Асенови, олимпийската и световна шампионка за младежи в тройния скок Александра Начева, паралимпиецът  Денислав Коджабашев, младата българска звезда в алпийските ски Алберт Попов и един от най-обичаните български спортисти Йордан Йовчев.