Да се възобнови провеждането на автомобилно рали по българското Черноморие, което ще даде мощен тласък както за развитието на спорта, така и на туризма - тази идея обсъдиха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и изпълнителният директор на ваканционен комплекс „Албена" АД Красимир Станев.

„Мястото на автомобилната надпревара е по трасето „Албена-Варна-Бургас", като във финансирането трябва да се включат министерството, двете общини и курорта „Албена", заяви Кралев.

Спортният шеф присъства на републиканското първенство по футбол за служители от системата на МВР, което се провежда в най-големия ни курорт. В надпреварата участват 19 отбора, разпределени в шест представителни групи.

По-късно Кралев бе и на държавното първенство по тенис за юноши и девойки до 18 години и изгледа срещата между националните състезателки Петя Аршинкова и Елизабет Данаилова, която беше спечелена от Аршинкова с 2: 1 сета.

По време на посещението си там министър Кралев бе запознат с базите и богатия спортен календар на курорта „Албена" от спортния директор Руслан Йорданов.

Следобед спортният шеф, заедно с кмета на Каварна Цонко Цонев, направи първа копка на ваканционен комплекс „Бялата лагуна" край Каварна, съвместен проект на курорта „Албена" АД и международната туристическа компания „Томас Кук". По план той ще разполага с футболно игрище 60/40 м и три тенис корта. Вече е готова фитнес залата. В проекта са инвестирани близо 40 млн. лева.

„Аз от години съм приятел с г-н Цонев. Той е един от емблематичните кметове за България и нагледно показва как може от една малка община, от един средно голям град да направи световноизвестен център, не само с рокфестивалите, но и със спорта. Винаги съм подкрепял и ще подкрепям неговите усилия за развитието на спортната инфраструктура, на различните видове спорт в общината.

Този обект, на който сега направихме първа копка, е типичен пример за идеалната симбиоза между спорта и туризма. В курортните комплекси има нужда от добра спортна инфраструктура, която е още един магнит както за нашите, така и за чуждестранните туристи", категоричен бе министър Красен Кралев.