Седем състезатели по плуване в открити води ще бъдат в полезрението на треньора на Петър Стойчев - Красимир Туманов, от догодина. Федерацията се договори със селекционера на представителния отбор Веселин Суров да бъде сформирано звено за маратонци.

В групата освен Стойчев е и соченият за негов наследник Тихомир Иванчев, който при дебюта в Световната купа завърши седми в генералното класиране. Редовната участничка във веригата Иванка Моралиева е категорична в решението си да не поднови кариерата си и няма да подсили тима.

Догодина ще се състои и шампионат по маратонско плуване в олимпийската дисциплина на 10 км. Надпреварата ще се проведе на гребния канал в Пловдив и е първата крачка към опитите на БФПС да вкара родна надпревара в календара на международната федерация.

"Срамота е да имаме шесткратен носител на световната купа и още толкова сериозни постижения в маратонското плуване, а пък да не провеждаме републикански шампионат. Засега обаче е немислимо да се мисли за кръг от веригата на ФИНА.

Трябва да подсигурим наградния фонд от 20 000 долара, да внесем предварително сума и организацията ни да е на ниво", заяви генералният директор на БФПС Таня Богомилова.