Министърът на младежта и спорта Красен Кралев приветства участниците в спортния празник във Велико Търново, част от Европейската седмица на спорта #BeActive.

Кралев посети реновирания стадион „Ивайло" заедно с кмета на града Даниел Панов, където футболната легенда от САЩ 94 Бончо Генчев подари на министър Кралев виолетовата фланелка с емблематичния №10 на Красимир Балъков. На стадиона присъства и легендарният маратонец и настоящ треньор във Велико Търново Владимир Пановски, който поздрави министъра. Малките гимнастички от клуба по художествена гимнастика  „Етър Елит" шеговито подариха на министър Кралев бебешко трико като послание, че децата от най-малка възраст трябва да спортуват. Момичетата от спортен клуб „Етър Елит" по спортна гимнастика връчиха на министъра и кмета по един тефтер и химикалка, за да си запишат задачите, които те ще им поставят.

Красен Кралев присъства и на схватки на деца от клубове по борба и изгледа тренировката на баскетболистите от „Етър 49".

"Европейската седмица на спорта е един специален проект на Европейската комисия, която за съжаление отчита факта, че във всички държави на Европейския съюз, включително в България, има проблеми с подрастващите, с обездвижването на нациите. Затова правим всичко възможно чрез различни посланици, чрез нашите най-добри спортисти, чрез младите хора, които са активни, да предадем нашето послание за един по-добър начин на живот чрез движение и чрез по-голяма активност. Спортът е един социален феномен, който не само допринася за здравето на всеки един от вас, но изгражда силни характери, личности и качества, които ще ви трябват оттук нататък в бъдеще. Съжалявам, че не можах да присъствам на откриването на този прекрасен стадион, което е едно от обещанията на кмета, и за което му благодаря. Щастлив съм, че сме помогнали и допринесли за възстановяването на това прекрасно легендарно съоръжение, на което аз съм имал възможността да бягам като състезател. Оттук имам прекрасни спомени. Пожелавам ви да спортувате, да накарате повече ваши приятели и близки да бъдат по-активни. Да раздвижим Велико Търново, защото имаме нужда от здрава нация. Вчера с министър Петър Москов обявихме Националната програма за изграждането на здраво поколение. Това е съвместен проект между Министерството на здравеопазването, Министерството  на младежта и спорта и Министерството на образованието. Трите министерства трябва да положим максимални усилия в България да расте здрава младеж - физически, морална, интелектуална, активна и устойчива. Успех, да сте живи и здрави", каза в приветствието си  министър Кралев.

Европейската седмица на спорта #BeActive има за цел да популяризира спорта и физическата активност в цяла Европа. В нея могат да се включат всички желаещи, независимо от възраст, опит и спортно ниво.

Към лицата на кампанията Ивет Лалова, Александра Жекова, Станилия Стаменова и мъжкият ни национален отбор по волейбол, утре в Ямбол ще се присъедини и европейският шампион по бокс Даниел Асенов.

Събитията от Европейската седмица на спорта в България се реализират по проект "Предизвикай себе си: Бъди активен", изпълняван от Министерството на младежта и спорта и подкрепен от Програма "Еразъм+" на Европейската комисия.

Министър Кралев присъства и на водосвета по повод откриването на учебната година в новооткрития филиал във Велико Търново на варненския медицински университет.