Световният шампионат по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив започва. Страната ни изпрати Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени и пара кану със стилна церемония. 

Техническите изисквания за състезанията по двата спорта са коренно различни - в гребането дистанцията е само на 2000 м, докато в кану-каяка дисциплините са от 200 до 5000 м, но най-дългата отсечка е 1000 м, като на 5000 се въртят обиколки.

До вчера вечерта на трасето имаше 9 коридора от по 9 метра, а в момента са шест плюс два резервни, като всеки от тях е с ширина 12,5 метра. Дори стартовите устройства не са еднакви поради дължината на лодките и различните дистанции.

Йордан Йовчев: Щастлив съм, че родният ми град е център на световното гребане

Йордан Йовчев: Щастлив съм, че родният ми град е център на световното гребане

"Нека се насладим на страхотни състезания"

Добрата координация на двата организационни комитета беше изтъкната и от представителите на Европейската асоциация по кану-каяк (ЕКА) и Международната федерация по гребане (ФИСА).

"Впечатлен съм от начина, по който Българската федерация по кану-каяк и нашите братя и сестри от гребането координираха провеждането на двете първенства. Европейското първенство беше изключително успешно и аз искам да благодаря на целия организационен комитет за страхотната работа, която свърши.

Пожелавам на гребците техният шампионат да е успешен поне колкото нашия", заяви по време на церемонията по официалното закриване на първенството по кану-каяк президентът на Европейската асоциация Алберт Уудс и благодари за съдействието на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив.

В знак на признателност за добре свършената работа пък генералният секретар на централата Бранко Ловрик връчи благодарствен плакет на изпълнителния директор на нашата федерация Евелина Петрова.

Министър Кралев присъства на работна среща за организацията на световното по академично гребане през 2018 г. в Пловдив

Министър Кралев присъства на работна среща за организацията на световното по академично гребане през 2018 г. в Пловдив

"Държавата прави всичко възможно да подкрепя федерациите по гребане и кану-каяк"

Фурор на Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени направиха състезателите на Унгария, които си тръгнаха с 10 титли и общо 16 медала. На второ място в класирането по отличия е Германия с 6 златни и общо 10 медала. Русия също качи 10 пъти екипажи на почетната стълбичка, но само три лодки бяха на най-високото й стъпало.

Техническият директор на Международната федерация по гребане и олимпийски шампион от Монреал през 1976 г. Светла Оцетова също изказа задоволството си от съвместната дейност на двата организационни комитета.

"Времето за реорганизация от едното първенство за другото бе изключително кратко, но представителите на двата спорта свършиха отлична работа. Поздравления за начина, по който се трудиха като екип и за постигнатия резултат", каза Оцетова.

Снимка 304210

Световното първенство по гребане за мъже и жени ще се проведе в Пловдив от 19 до 23 юли. За шампионата на планетата през 2017 г. са акредитирани точно 2017 души. Те са представители на 56 страни. 854 са състезатели, разпределени в 326 лодки.

България участва с четири лодки - Борис Йотов (скиф), Иван Колев (скиф, лека категория), Рангел Кацарски и Марио Симеонов (двойка скул) и Десислава Георгиева (скиф).

Официалното откриване е на 18 юли от 19 часа в Античния театър.