Днес се навършват точно две години от встъпването в длъжност на министър Красен Кралев и неговия екип в Министерството на младежта и спорта.

В ресорите "спорт" и "младежки политики", в периода 2014 - 2016 г., бяха записани редица постижения, като бе създаден и внесен в НС за гласуване нов Закон за физическото възпитание и спорта. Бе приета промяна в Закона за училищното и предучилищно образование, която позволява професионални треньори да преподават в трети час по физическо на ученици от 5-и клас нагоре. На децата от 1-4 клас ще преподава учител по физическо.

Промяна беше регистрирана и в Закона за храните, по отношение на хранителните добавки - при пускането им на пазара трябва да се подаде декларация за съответствие между съдържание и етикет; носи се наказателна отговорност за невярна декларация. Инициирана беше промяна в Програма за развитие на селските райони за приоритетно финансиране на нова спортна образователна инфраструктура.

Що се касае до спортните бази и съоръжения, беше отбелязано увеличение на приходите на НСБ ЕАД към 30.06.2016, в сравнение със същия период на 2015 г. с 1 042 063 лева или с 30%. Бе изпълнен ремонт на национален ст. "Васил Левски", на стойност 1,2 млн. лв, като съоръжението се сдоби с ново тревно покритие и ново табло.

Ремонт беше изпълнен и на зала "София" - 1, 8 млн. лв. - (настилки за тенис стандарт ATP; саниране; цялостен ремонт), на спортен комплекс "Диана" (500 000 лв.), на залата за борба СК Локомотив в гр. Русе (194 400, 00 лв.), на зала "Владислав", Варна (180 000 лв. + 53 000 лв. за санитарни възли от миналата седмица), на спортен комплекс "Добротица", Добрич (68 000 лв.), на зала за борба в гр. Пловдив (128 563 лв.), на многофункционална зала Минно-геоложки университет, София (80 000 лв.).

Изградена беше отоплителна инсталация на закритата зала по лека атлетика в гр. Сливен (94 000 лв), беше реконструиран и модернизиран централният футболен терен на градския стадион, гр. Ямбол (340 000 лв.), а бяха изградени спортни площадки и извършени малки ремонти на зали в страната, на обща стойност 180 000 лева.

Започна реконструкцията на 4 стадиона в страната: Градски стадион "Тича"- гр. Варна (1 млн. лв.); Стадион "Дунав" - гр. Русе (1 млн. лв); Градски стадион Горна Оряховица (850 000 лв.); Стадион "Локомотив"-гр. София (300 000 лв).

Сключен беше договор с управляващия орган на ОПРР 2014 - 2020 за ремонт на спортно училище "Георги Бенковски", гр. Варна - 2, 7 млн. лв.; подадени са проектни предложения по ОПРР за ремонт на спортните училища в Русе и София.

И в момента продължават ремонтите дейности на зала "Фестивална" (за сумата от 4 млн. лв) и на Спортен комплекс "Академика - 4 км" - 1,2 млн. лв.

Продължава изграждането на многофункционална зала "Арена Бургас", с планиран срок за пуск - началото на 2018 г.

Финансиран бе първият етап от изграждането на спортна зала за борба в Сливен за 631 000 лв., както и ремонтът на тренировъчната зала по футбол в Спортен комплекс "Миньор", Перник (151 000 лв).

В елитния спорт се извършва реформа във финансирането на спортните федерации: от 2016 г. се премахва неравнопоставеността между олимпийски и неолимпийски спортове; редуциран е броят на финансираните федерации, на база конкретни критерии за постижения, като по този начин е увеличен бюджетът на спортовете, които завоюват успехи и имат социално значение.

През 2016 г. за първи път се създаде Програма за развитие на детско-юношеския футбол съвместно с БФС (1 млн. лв.). Планира се през 2017 г. програмата да е с 15% увеличен бюджет.

През 2016 г. бе създадена нова Програма за развитие на спорта за хора с увреждания с увеличен бюджет спрямо 2015 г. близо 20% (общо 1 420 000 лв.). Основна идея на новата е програма е да разшири кръга от финансираните спортове за пара спортисти и да направи спорта по-достъпен за хората с увреждания. За първи път през 2016 г. се финансират 4 федерации извън Българска параoлимпийска асоциация, Спортна федерация на глухите в България и Българска федерация спорт за хора със зрителни увреждания - Българска федерация по баскетбол (100 000 лв. за инвалидни колички за баскетбол - 4 отбора), Българска федерация по канадска борба (100 000 лв.), Българска федерация по гребане (100 000 лв.) и Българска федерация по конен спорт (40 000 лв.).

Създадени бяха нови програми, насочени към детския спорт - "Децата и спортният клуб" (през 2016 г. са финансирани 22 проекта по 12 вида спорт.; 93 спортни прояви с над 4 500 участници; бюджет 150 000 лв.); "Тенисът - спорт за всички" (За 2015 г. - над 600 деца, 30 турнира, в 6 центъра на страната; бюджет 150 000 лв; За 2016 г. - 1 000 деца, 35 клуба, 32 турнира, бюджет 150 000 лв.).

Осигурени бяха бюджети и продължават да се поддържат програмите "Спорт за децата в свободното време", "Научи се да плуваш", "Научи се да караш ски", "Програма за развитие на детския футбол", "Програма за развитие на спорта за всички".

За първи път през 2015 г. беше финансирано участието на победителите от Ученическите игри в Световните ученически спортно-образователни игри и бе заложено като постоянно перо в бюджета на ММС (120 000 лева през 2016 г.).

Разработени и утвърдени бяха програми по специализирана подготовка за спортните училища по 32 вида спорт, които според новия Закон за предучилищното и училищното образование се утвърждават от министъра на младежта и спорта.

За първи път по инициатива на ММС съвместна работна група с представители на МОН, направи инвентаризация на съществуващата спортна инфраструктура на училищата в цялата страна. От 2700 училища 300 са без физкултурни салони, 433 имат пригодени помещения.

В борба с допинга бе приета Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта и Наредба за допингов контрол, която е в съответствие с новия международен кодекс на WADA.

Създадена беше Национална програма за младежта за периода 2016-2020 г.; одобрени операции по ОП Развитие на човешките ресурси 2014 -2020 на стойност 2 млн. лв.

Подписани бяха 6 нови меморандума с други държави за сътрудничество в областта на спорта - Република Корея, Украйна, Република Беларус, Република Куба, Китайска народна република, Япония.

Въведени бяха нови конкурентни игри и правила в тиражите на Български спортен тотализатор, като бяха обновени и редица тотопунктове.

България прие турнир от веригата АТР, като посрещна в страната част от световния тенис елит. В началото на следващата година предстои и второто издание на надпреварата - този път с участието на звездата ни Григор Димитров.

Мултифункционалната "Арена Армеец" беше претъпкана за мачовете от Европейското първенство по волейбол, като феновете на този спорт у нас бяха на финалната права от това да видят националния ни отбор със златните медали. Страната ни спечели и поделено с Италия домакинство на Световното първенство по волейбол през 2018-а година, което само по себе си е показателно за постигнатото в тази насока.

България беше домакин на редица европейски и световни надпревари в контактните и колективните спортове, като министерството на спорта се зае, а в последствие и справи с нелеката задача да убеди Европа и света, че можем да приемем всеки един форум в спорта, без значение от неговите мащаби.

Бе ни поверено Европейското първенство по футбол за юноши, патрон на което беше Стилиян Петров, като отзивите след него бяха единствено и само позитивни.

Редица специалисти и популярни имена във всички спортове в страната бяха неколкократно единодушни в становището си, съгласно което министър Красен Кралев и неговият екип до момента се справят отлично и постигат поставените си цели.