Българските треньори продължават да бъдат на мушката на Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ), стана ясно на конгреса в Баку. Изплуваха имената на още наши с доживотна забрана да се занимават с щанги изобщо.

Сред тях е бившият национален треньор Пламен Аспарухов, а се подготвя писмо и за влизане в черния списък на Трендафил Стойчев, който дълги години работи зад граница.

"За съжаление е така - заяви шефът на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) Неделчо Колев. - В Баку ми казаха и за Трендафил, но не знам каква точно е причината. Както се знае още от преди време същата забрана има и за Иван Абаджиев, и Йордан Иванов. МФВТ е изпратила писма да всички държавни централи да не работят с тези хора."

Лишени доживот да се занимават професионално с щанги са и всички с такива наказания като състезатели. Сред тях е и Алан Цагаев - сребърен медалист в кат. 105 кг на олимпиадата в Сидни 2000.

Тази седмица Колев ще изпрати писмо до МФВТ за подробности дали е възможно да си върнем от Азербайджан правата на Величко Чолаков и Иван Стоицов. За Боянка Костова шансовете са нулеви, след като МФВТ прие нови правила за трансфери на състезатели. Боянка участва на олимпиадата в Лондон, а Величко е вдигал за азерски клуб в местен турнир. Иван обаче няма състезание за Азербайджан.