През миналата седмица шампионът по футзал Амиго Северозапад бе домакин на турнир от предварителния кръг на Шампионската лига на УЕФА. Отборът се представи повече от добре, като записа победи над австрийския Линц (4:1) и израелския Тел Авив (6:1) и едно равенство срещу Йоребро (3:3). В двубоя със скандинавците българският шампион бе много близо до победата, като водеше с 2:0 и след това с 3:2, но не успя да спечели.

Това коства класирането за следващата фаза - основния кръг, за който освен победителите в осемте групи "виза" печели и най-добре представилият се втори отбор. За съжаление на Амиго Северозапад имаше тимове с по-добри показатели и въпреки чудесното представяне, амбициозният българнаски отбор не можа да продължи в Европа.

"Новспорт" направи проверка в архивите на УЕФА и се оказа, че в миналото наши тимове са успявали да преодолеят този предварителен кръг. А най-големият успех в историята на българското участие в Шампионската лига е постигнат през 2014 година от варненския Гранд Про, който минава и основния етап и играе в елитния кръг на надпреварата.

Първият "пробив" в турнира на УЕФА прави Черно море (тогава под името МАГ) с президент Красен Кралев. Варненският тим печели мини турнира в Шефилд, като оставя след себе си домакините от Шефилд Уензди и албанския КФ Тирана. Това дава възможност на МАГ да играе в основния етап на надпреварата, но жребият е безмилостен и праща нашия отбор срещу гранда Шахтьор Донецк и унгарския шампион ФК Рубеола. Въпреки това самото класиране за тази фаза повишава коефициента на България и през следващата година МФК Варна (бивш "Пикадили") избягва предварителния кръг и участва директно в основния. Жребият отново е много тежък, като праща нашия отбор в компанията на Динамо (Москва). Въпреки това МФК Варна се представя достойно и завършва на второ място след руския гранд, но пред чешкия и андорския шампион.

България постепенно загубва позиции и коефициент и през 2008 година шампионът Надин отново трябва да мине през предварителен кръг. Столичният клуб, обаче е безапелационен и след победи над Елит Тетово (Северна Македония) и Ипсуич Уулвс (Англия) става вторият наш отбор след МАГ, преодолял тази фаза на Шампионската лига по футзал. В основния кръг Надин постига една победа (над шведския АИК Скьовде) и две загуби (шампионите на Азербайджан и Словакия) и остава на трето място в групата си.

Най-големият пробив прави варненския Гранд Про, който през 2012 година печели две победи над шампионите на Швеция и Уелс и завършва борбено 0:0 с Илвес Тампере от Финландия и се класира за основния кръг. Там българският тим попада в много силна компания срещу отбори от Италия, Словакия и Кипър и логично отпада. Постижението е повторено през 2013 година. Тогава воденият от съвместяващият длъжностите на президент, треньор, администратор и всичко останало в Гранд Про Варна Димитър Пантев, записва 3 победи с голова разлика 17:0 над шампионите на Северна Македония, Андора и Армения. След това отборът отпада в основния кръг.

Исторически успех за българския футзал, обаче Гранд Про Варна записва през 2014 година. Тогава в предварителния кръг са преодолени шампионите на Молдова и Швейцария, а в основния съперници са отбори от Литва, Полша и Грузия, като представителят на последната страна Иберия Стар Тбилиси е имал участие във "Файнъл Фор" на турнира предния сезон. Гранд Про Варна побеждава Иберия и полския Рекорд Биелско Бяла съответно с 4:0 и 2:0 и въпреки загубата с 1:4 от ФК Никарс Рига, се класира за елитния кръг на Шампионската лига по футзал. Там срещу грандовете Интер Мовистар (Испания) и Спортинг Лисабон, както и представителя на Белгия Шарлероа, Гранд Про Варна няма никакъв шанс, но въпреки всичко историческият пробив е направен. А на турнира в Испания специалистите забелелязват силната игра на Бойко Косев - Бобеца, който дори получава няколко предложения за трансфер в чужбина.

След този успех коефициентът на България се повишава значително и в следващите години нашите отбори пропускат предварителните кръгове и играят направо в основния. Успехът на Варна Гранд Про, обаче не е повторен и до днес.

Истински малшанс преследва Черно море, който разполага със силен отбор и печели титлата през 2020 година. Заради Ковид пандемията, обаче УЕФА взима решение предварителния кръг да е в един мач, като жрабият определя варненският тим да гостува на един от силните отбори в Европа Витен Орша в Беларус. Това не дава възможност на "моряците" да направят пробив в Европа.

Всъщност в основата на възхода на Амиго Северозапад всъщност е именно отборът на Черно море. Голяма част от титулярите на сегашния шампион са бивши играчи на "моряците". Които нямаха късмета да пробият в Европа през "ковидната" 2020 година, но сега имат втори шанс...