Медалистите от световни и европейски първенства през тази година ще си получат държавните премии най-късно през септември. Това уточни пресцентърът на ДАМС в отговор на въпрос, поставен от българските спортни федерации на регулярните ежемесечни срещи с ръководството на ДАМС във връзка със стимулирането на изявили се спортисти.

В проектобюджета на Държавната агенция за младежта и спорта за 2006 година са предвидени 800 000 лева за стимулиране на изявили се спортисти.

В ДАМС е обобщена получената до момента информация за класиралите се на призови места на европейски, световни първенства и олимпиади български спортисти, както и за техните треньори и длъжностни лица.

Наградите са на основание член 59 а, точка 6 от Закона за физическото възпитание и спорта и раздел 1 от Инструкцията за награждаване с парични средства от ДАМС на изявените ни спортисти.

Предоставянето на тези допълнителни целеви средства по бюджета на ДАМС в съответствие с з. 11, ал. 3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта, се очаква да постъпят най-късно през месец септември 2006 г. Веднага след това ДАМС ще започне процедурата по изплащането на наградите.