Атлетико (Мадрид) е шампион на Испания за 11-ти път в своята клубна история! Седем години след последния си триумф, "дюшекчиите" финишират под №1 в Ла Лига.

Барселона победи Ейбар с 1:0 в Ла Лига

Барселона си гарантира бронзовите медали в Ла Лига

Гризман отбеляза единствения гол за победата над Ейбар

Отново под ръководството на Чоло Симеоне, столичани не допуснаха изненада в последния кръг срещу Валядолид и след успех като гост с 2:1 останаха недостижими за атакуващия ги от втора позиция голям градски опонент Реал (Мадрид). "Кралете" надвиха Виляреал със същия резултат, но това не се оказа достатъчно.

Снимка 531948

Източник: EPA/БГНЕС

Чоло Симеоне оставя името си в историята на Атлетико като третия треньор, извел "рохибланкос" до повече от една шампионска титла, заедно с величията Рикардо Самора и Хеленио Ерера. Ексцентричният аржентинец вече пък е еднолично №1 по спечелени отличия за мадридчани, задминавайки досегашния рекордьор Луис Арагонес.

ВАЛЯДОЛИД - АТЛЕТИКО (МАДРИД) 1:2

1:0 Плано (18"), 1:1 Кореа (57"), 1:2 Суарес (67")

Двубоят стартира кошмарно за Атлетико, след като опонентът им поведе с 1:0 още в 17-ата минута. Оскар Плано беше изведен зад гърба на вражеската отбрана и сам срещу Ян Облак реализира с най-голямо хладнокръвие. Решителният пас беше дело на Маркос Андре.

Снимка 531945

Източник: EPA/БГНЕС

Въпреки инкасираното попадение, Атлети не се подадоха на паниката и търпеливо изчакаха до 57-ата, в която Анхел Кореа изравни. Аржентинецът отбеляза много специфично попадение, като на дъгата сътвори каскада от финтове, а след това с мощен боц насочи в ъгъла на Жорди Масип.

Шампанското започна да се изстудява двадесетина минути преди края, когато кой, ако не друг - Луис Суарес, сътвори пълния обрат и поднесе на тепсия бленуваната 11-а титла за Атлетико (Мадрид). Играч на Валядолид сътвори огромна грешка, след като така върна към свой колега, че изведе Ел Пистолеро сам срещу Масип. А той нямаше как да сбърка за 2:1!

Снимка 531944

Източник: EPA/БГНЕС

До края Атлетико с голямо нетърпение дочака последния съдийски сигнал, който даде старт на дивата "червено-бяла" фиеста. За Валядолид болката беше двойна, тъй като поражението означаваше тяхното изпадане в Сегунда Дивисион

РЕАЛ (МАДРИД) - ВИЛЯРЕАЛ 2:1

0:1 Йереми Пино (20"), 1:1 Бензема (87"), 2:1 Модрич (90")

Шампионските амбиции на "кралете" бяха потушени в 20-ата минута. Шок обзе селекцията на Зидан, след като Виляреал стигна до откриващото попадение. Йереми Пино се оказа най-съобразителен при отиграна топка от Жерард Морено и отблизо преодоля Тибо Куртоа, въпреки намесата на белгиеца.

Снимка 531947

Източник: EPA/БГНЕС

В 25-ата футболистите на Реал (Мадрид) енергично поискаха дузпа заради игра с ръка на съперников играч, но главният съдия даде знак играта да продължи. В 34-ата Лука Модрич направи страхотен дрибъл, провря се между защитата и стигна до вратаря на "подводницата", замахна технично, но след това рат кълбото далеч от целта.

След паузата Реал продължи да атакува с пълна мощ. В 58-ата минута попадение на Карим Бензема беше отменено поради засада, подсказана от ВАР. Френският национал се реваншира в 87-ата, когато получи пас от Родриго и с насочен до съвършенство изстрел, прати кълбото в горния ляв ъгъл.

Снимка 531946

Източник: EPA/БГНЕС

Пировата победа за "кралете" все пак бе постигната в 90-ата минута. Тогава Лука Модрич овладя страхотно подаване на Бензема и с удар идентичен на неговия от малко по-рано, донесе успеха. Сензации от Валядолид обаче не дойдоха и така "лос меренгес" трябваше да се задоволят, че през този сезон ще финишират под №2 в Ла Лига.

ИЗПАДАЩИТЕ

Съботната вечер определено се оказа щастлива за отбора на Елче, който след домакинска победа с 2:0 над Атлетик (Билбао) се спаси от изпадане и финишира на 17-та позиция. Такъв късмет обаче нямаха Уеска, Валядолид и Ейбар, който догодина ще се подвизават в Сегунда Дивисион.

Снимка 525704

Източник: Twitter