Вдивизионният Созопол стартира на 10 юни лятната си подготовка за сезон 2022/2023, съобщиха от футболния клуб. Старши треньорът Маргарит Димов събира състава в 16.00 часа на "Арена Созопол", като 30 минути преди първото занимание ще се проведе и пресконференция, на която ще бъдат представени и новите футболисти.

Деветима удържаха безценна победа за Созопол

Деветима удържаха безценна победа за Созопол

"Небесносините" надвиха дубъла на ФК ЦСКА 1948

Димов предвижда шест контролни срещи преди старта на шампионата във Втора лига на 16 юли. Първата проверка е срещу Добруджа на 22 юни, а седмица по-късно отборът ще гостува на елитния Черно море Варна. На 2 юли Добруджа ще върне визитата, а на 9 юли Созопол ще приеме Саяна Хасково. Свободните дати за приятелски срещи са 25 юни и 6 юли, като за тях се търсят противници.

Изпълнителният директор на клуба - Румен Димов - изрази впечатленията си от приключилия сезон във втория ешелон, който определи като по-слаб от предишните години. Ето какво сподели той за клубната страница във Фейсбук:

Г-н Димов каква е вашата оценка за изминалото първенство във Втора Лига?

- Това първенство не бе от най-добрите. Като качество на двубоите, на отделните отбори и без да ми се обиждат, на футболисти и треньори, това първенство отстъпва на други през годините. Дори интереса към него не бе голям. Нивото падна осезателно.

Каква е причината според вас?

- Ако се търсят причини за оправдание, винаги ще се намерят. Особено от всички ние, които работим във футболните клубове, участващи в първенството. Пари, пандемия, война, инфлация и всичко друго са оправдания за слаби ръководители, треньори, футболисти и други хора свързани с футбола. Втора Лига е професионална лига, а повечето участници в първенството не отговарят на изискванията за професинален футбол според моите виждания. Инфраструктурата, стадионите, терените, детско-юношеските школи и тяхното развитие, на организацията на мачовете, бюджетите на повечето клубове, заплатите на футболистите, заплатите на треньорите, обслужващ персонал, организиране на самото първенство. Пропуски много, компромиси много. И всичко това отговаря по-скоро на ниво аматьорски футбол, отколкото на професионален.

Казах, извинения винаги могат да се търсят и ще се намерят, но това не ни оправдава и всичко накрая рефлектира на качеството на играта. На играта на отбор от професионалното ниво на футбола. А това според мен е най-важното, а именно качеството на продукцията, която показваме всяка седмица на зеления терен.

Петър Кюмюрджиев окача бутонките след 24 години в професионалния футбол

Петър Кюмюрджиев окача бутонките след 24 години в професионалния футбол

Той сложи край на присъствието си на терените в професионалния футбол в мача между Созопол и Литекс

С много тежки думи и прилагателни обрисувахте изминалия шампионат.

- Така е, но истината трябва да се казва, колкото и да ни боли. Имаше и отбори, които изпреварваха другите в едни показатели, но изоставаха в други. Така например по мое мнение отбора на Септември София по начин на игра, по игрово поведение на терена, динамика, скорост и въобще по футболни компоненти изпреварваше останалите отбори и напълно залужена завърши на първо място. Имат много добра тренировъчна база, но пък нямат собствен футболен стадион отговарящ на критериите за ниво Първа Лига, а това за тях сигурно е проблем и не е приятно.

Къде слагате като пример вашият отбор ФК Созопол? Каква е вашата оценка за представянето му в тазгодишното първенство?

- Ние сме друга крайност или по-точно в средната линия на отборите в Лигата. Отличен стадион като Арена Созопол, отговарящ на критериите за професинален футбол. Осветление, покрити всички сектори за зрителите, паркинги, озвучаване, отличен терен, съблекални, отлични условия за телевизионни предавания, перфектна организация на провеждане на футболни срещи от професионално ниво и лесно обслужване на зрителите, служебните лица и всички участници за да се получи един футболен продукт, спектакъл.Но пък си имаме други проблеми. Финансови проблеми имаме, не го крием, но се справяме някак си. Налегнаха ни след тази прословута пандемия, но както казах по-рано, ние не трябва да се оправдаваме, а да търсим начин да покриваме дупките в необходимия ни бюджет, който между другот е един от най-ниските във Втора Лига. Горди сме, че отстрани не изглежда така, но за да не изглежда така, това значи, че се справяме добре. Знам, че е много трудно на всички, от които зависи финансирането на клуба и те работят неуморно, но е явно, че е необходима още работа. Мисля, че във финансово отношение ни предстоят по-добри дни. Тренировъчната база е недостатъчна и още един или два терена са ни крайно необходими за да минем на нов етап на развитие на клуба. В развитието на школата според мен изоставаме при по-големите възрасти, а именно при юношите и там трябва да съсредоточим сили и увеличаване на треньорските кадри. При най-малките в подготвителните групи е ОК, но там се работи най-лесно. Трудното е после като пораснат. Там нашата отговорност е най-голяма. А относно представянето на първия отбор в завършилото преди дни първенство, моята оценка за всичко и всички е средна. Такава оценка не ни задоволява, въпреки, че изпълнихме основната задача - и следващия сезон да сме във Втора Лига. Според мен клуб и град като Созопол, трябва и е задължително да си поставя и постига по-високи цели. Мястото ни винаги да е сред най-добрите. Имахме много проблеми в определени мачове и това не трябва да се допуска повече. Постоянството в представянето ни не бе най-добрата ни черта. Изиграхме силни двубои на Арена Созопол, но трябва да подобрим представянето ни и далеч от град Созопол. От четири изиграни мача съм много разочарован и огорчен. Двубоите срещу Миньор в Перник, Ботев Пд II на Коматево, и на Арена Созопол срещу Септември София и Литекс. Загубихме бездушно, без характер. В други двубои бяхме превъзходни. Ето това не ми харесва. Искам да има постоянство в нашето представяне и се надявам да го покажем следващия сезон.

И накрая след толкова откровения от вас за миналия сезон, какво да очакваме от Созопол през следващия?

- Мога да обещая много работа, откритост и повече професинализъм от наша страна. Убеден съм, че ще направим всичко по силите ни за да се представим така както подхожда на клуб и град като Созопол.

Созопол подкрепя благородна инициатива за за изграждане паметници

Созопол подкрепя благородна инициатива за за изграждане паметници

Вижте подробности