Драголюб Симонович винаги е колоритна личност, която има какво да каже. Той обаче остана много разочарован от всичко, което се случва в българския футбол и дори се заговори за негово оттегляне. Той бе любезен да отговори на въпросите на "Топспорт".

- Дуци, цял ден с твоето име се спекулира. Първо, че си щял да напускаш Сливен, а след това те пратиха и в ЦСКА. Каква е истината?
- Истината е, че всичко, което се пише за мен цял ден, е лъжа. Аз не съм говорил с никого, не съм казвал, че ще се отказвам. Да се махна от българския футбол? И къде да отида? Тук съм работил цял живот. Просто прекалено много лоши неща се случиха във футбола.

- А истината за ЦСКА?
- Никой не ме е търсил. В Сливен съм си. Вярно е, че тук работя от добри чувства, че искам да помогна на клуб, който ми е дал доста, а и аз за него. Сигурно някой ден ще премина в по-голям отбор. Сигурно ще пробвам да се развия и на друго място, но засега съм тук. Когато казвам, че ще се откажа, а на човек наистина му минава подобна мисъл понякога през главата, го казвам в момент на емоционалност. Не мога така да зарежа всичко.

- След като преспа какво мислиш за съдийството в мача с Литекс?
- Аз нищо не съм казвал.

- Но Сливен игра добре, а загуби отново.
- Да бъдем реалисти - Сливен не загуби, просто защото Литекс игра слабо. Да, може би бяхме равностойни, но само толкова. Не е само съдийството, но наистина станаха много грешки.

- Какво пречи на Сливен? Може би онази грешка преди 2 години, когато имаше грешки във ваша полза срещу ЦСКА и оттогава бяхте нарочени за съдийски отбор?
- Да, така е. Тогава имаше една спорна дузпа на Миро Миндев, която ако беше за някой от грандовете, нямаше да и се обърне внимание. Не сме само ние. Черно море скочи справедливо след мача с Левски, Славия след мача с Черно море. Но единственият тим, който системно е рязан, сме ние. Сега ако сметнем грешките, спокойно със Славия можеше да играем мач за 4-6-то място, а ние сега ще трябва да се борим за оцеляване през втория полусезон. Не е проблем, Сливен ще остане в "А" група, нямам съмнение за това. Но просто не трябва нещата да се правят така. Айде, да бяхме тим от 28-30 годишни играчи, видели много във футбола, щяхме да се оправим. Но тук е много трудно на тези млади момчета да им се обяснява всеки път отново и отново в понеделник сутрин, че всичко ще се оправи, че грешките ще се изчистят и ще пожънем успехи. Трудно е, много.

- След всеки мач, в който даден тим е порязан, чуваме думите "Ще вземем мерки". Ще вземе ли мерки Сливен сега?
- Какви мерки да вземем? Данчо Лечков е член на Изпълкома и ни режат. Какво да направим? Продължаваме и това е. Ясно е, че се създаде много напрежение и оттам съдийството куца. Но трябва виновните да си понесат последствията.  

- Добре. Дотук говорихме почти изцяло за съдийството. Като цяло как виждаш българския футбол?
- Истината за българския футбол и грандовете ни настъпва през месец август. Идват евротурнирите и проблемите започват. Сега е октомври, ЦСКА, Левски и Литекс ще започнат да си разпределят купи и медали, после селекции, подготовки и така... до другия август. Кога започнаха проблемите на Литекс? Като започнаха мачовете в Европа. С ЦСКА е така. С Левски също се получи така, макар да тръгнаха по-силно. Изобщо като изключим мача на ЦСКА с Динамо миналата година и пробивът на Левски преди няколко години в Шампионска лига, нищо друго хубаво не се е случило на нашия футбол.

-  Като те слушам обаче никак даже не си оптимист за българския футбол?
- Аз съм оптимист конкретно за моята работа. Не като цяло. Но е трудно. Онзи първият отбор, с който влязохме в "А" група, беше добър, обигран. Този го градим в движение и когато ни режат по такъв начин, не е лесно. Финансовата ситуация също не е толкова добра, колкото беше. Аз сега работя обаче и за себе си, да се усъвършенствам, да уча. Може би е добре в началото на кариерата си да мина точно през подобни катаклизми.