Живко Стоименов е един от най-известните български ММА бойци. Той е осемкратен златен медалист по граплинг за мъже и юноши. В професионалната си кариера досега Живко има четиринадесет победи в ММА битки, осем от които с нокаут и шест загуби. Зрителите на бойното шоу във Варна ще станат свидетели на дебюта му на ринга на SENSHI 20 на 24 февруари. Стоименов има текущ договор с най-голямата ММА организация KSW.

Предстои ти дебют в бойната верига SENSHI , какво е за теб да бъдеш част от нея, развълнуван ли си?

- Да, останаха 17 дни до мача, вече нямам търпение. Подготовката е към своя край, настроението е отлично и феновете на SENSHI могат да очакват дебют с гръм и трясък.

Ясно ли е вече кой ще бъде твоят съперник?

- Съперникът е ясен още от преди месец, просто, както знаете SENSHI обявяват срещите по-късно. Опонентът ми се казва Шериф Драм от Сенегал. Има статистика от 7 победи и 3 загуби в ММА. Ще играем в стила KWU Open, знаете това е стила на SENSHI, с правила тип ММА. Съперникът е ясен, стратегията е обсъдена с моя щаб и смятам, че ще ще увенчаем с успех, ако всичко мине по план.

Победа с нокаут или победа по точки ще търсиш? 

- Хората знаят, че аз имам агресивен стил на игра и не обичам мачовете ми да стигат до съдийско решение, но все пак не мога да давам прогнози. Имам игрови план, който ще се види на ринга.

Би ли разкрил силните и слабите страни на твоя съперник?

- Да, разбира се. Шериф Драм е състезател, който обича боя в стойка, той е страйкър, има силна дясна ръка, не лош граплинг и партер, издържлив е. Това, което ми прави най-голямо впечатление е, че никога не е губил с нокаут или технически нокаут. Гледайки неговите мачове стигам до извода, че има много здрава брадичка и носи на бой.

Един от предишните ти мачове, срещу поляка Яцек Гац, беше отложен заради аркада, напълно ли е заздарвяла тя?

- Напълно е заздравяла, аркадата беше огромна. Всеки път, когато се връщам към този мач ме хваща яд. Повечето хора знаят, че направих тренировъчен лагер в чужбина. Противникът беше ясен - Гац, кикбоксьор, с два мача на фона на моите двадесет. Бях доста добре подготвен и уверен за срещата. Положих доста усилия, но просто съдбата ме спря за този мач. Аркадата е заздравяла, имам още белег, но това е вече в миналото и не ме притеснява по никакъв начин.

Планираш ли  да се срещнеш с него в бъдеще?

- Аз направих предложение още на другия ден към KSW. Искахме този мач да бъде през януари или февруари, те още не са ми дали отговор, но имам активен договор с KSW. Месец след SENSHI ми предстои друга среща и след това се надявам пътищата ни пак да се пресекат.

Имаш 14 победи в ММА битки до момента, можеш ли да откроиш някоя от тях, която е най-ценна за теб?

- През месец януари 2018-а срещу Лопес в "Арена Армеец", където постигнах победа с нокаут, след шут главата му. Много хора отказаха да излязат срещу него, поради размерите и агресивността му, тогава беше в прайма си. Това е една от най-забележителните и най-зрелищните ми победи, при това с нокаут в първи рунд.

Да поговорим малко и за загубите. Бързо ли успяваш да ги превъзмогнеш или ти трябва повече време да се възстановиш чисто психически?

- Аз съм много самокритичен към себе, но някои от загубите, които съм допуснал в чужбина не са от липса на качества, а от прекалена припряност и прибързване в определени ситуации. В първия ми мач в KSW срещу Артур Шепаняк, в 30-ата секунда надделях при размените с нокдаун, той падна на земята целия окървавен и просто понякога от бързане се допускат грешки, които водят до поражения. Направил съм си изводите от тях, знаете че почти няма боец без загуба. Бил съм доста самокритичен след тях и мисля, че това може да доведе само до развитие в положителен план.

Кой е най-трудният съперник, срещу когото си се изправял на ринга?

- Един от най-трудните беше Браян Хой, вторият ми мач в KSW. Състезател с обратен гард, много подвижен, с добро кардио и трябваше да проведа специфична подготовка. В клетката също се доказа като такъв.

Имаш ли любим състезател от бойните спортове? Някой на когото се възхищаваш и ти служи като пример за подражание?

- Да, Колби Ковингтън от UFC. Много ми харесва стилът му на игра, жалко че не успя срещу Нийл Едуардс. Тръгна според мен с грешен план, вървейки назад. За мен той се отличава с издържливост, силна борба и темпо, което се надявам да видим в следващите му мачове. Смятам, че все още има шансове да вземе титлата на UFC.

Какви цели си поставил в кариерата си? Коя ти е най-голямата мечта свръзана с ММА?

- Аз вече постигнах една от най-големите си мечти - подписване на договор с голяма верига. Амбициите ми са големи, смятам че имам качеставата. Най-голямата ми мечта е да спечеля титла в някоя от водещите световни организации, не е задължително да е в UFC, има и други големи вериги, които са доста развити и защо не пояс в SENSHI.