Босът на Реал (Мадрид) Флорентино Перес говори за създаването на Суперлигата в предаването El Chiringuito.

"Големите клубове в Англия, Италия и Испания трябваше да намерят решение как да излязат от ужасната ситуация в която се озоваха заради пандемията. Европейската асоциация на клубовете твърди, че сме загубили около 5 милиарда евро, което е много неприятно. Ние (Реал М - б.р.) имахме бюджет от 800 млн. евро в началото на миналия сезон, а завършихме със 700 млн. През настоящата кампания от 900 млн. да видим дали ще стигнем до 600 млн. За два сезона сме загубили 400 млн. евро", каза Перес.

"Когато нямаш никакви приходи извън тези от телевизионните права, най-добрият начин да спечелиш средства е като играеш по-голям брой атрактивни мачове. От тази изходна позиция стартирахме. Стигнахме до решението, че с мачове от Суперлигата в средата на седмицата, вместо от Шампионската лига, ще можем да ограничим загубите", обясни един от идеолозите на новия турнир.

"Нещо трябваше да се направи. Футболът е единственият глобален спорт. А тези 12 клуба имат фенове по всички точки на света. Тва няма да е лига на богатите, а лига, която да спаси футбола. Не е вярно, че искаме богатите да станат по-богати, а бедните - още по-бедни. Утре с Жоан Лапорта (президентът на Барселона - б.р.) ще обясним как смятаме да спасим малките клубове, защото в противен случай футболът ще изчезне".

"Президентът на УЕФА Александър Чеферин не може да си позволи да отправя обиди, както направи с Андреа Аниели. Това е осъдително. УЕФА трябва да се промени. Не искаме президент, който да обижда хората. Искаме прозрачност", подчерта Перес.

"Засега не сме канили Пари Сен Жермен в Суперлигата, нито двата германски клуба (Байерн М и Борусия Д). Не знам защо някои казват, че това ще е краят на вътрешните първенства. Никой със здрав разум не иска подобно нещо. Това, което ще донесе пари, са 15 сигурни участника в турнира, които да играят помежду си всяка седмица. Да вземем за пример баскетбола. Ние играем в испанската Лига Ендеса и в Евролигата. Никой няма нищо против. Защо Суперлигата във футбола да е по-лоша?, попита Перес, а след това добави, че не се притеснява от евентуално изваждане на Реал от Шампионската лига през настоящия сезон.

"Няма как да ни изхвърлят нито от Шампионската лига, нито от Ла Лига. Защитени сме. Футболистите трябва да са спокойни, защото и заплахите, че няма да им бъде позволено да играят за националните си отбори на големи първенства, няма да се осъществят. УЕФА няма положителен имидж, там липсва прозрачност. Те представиха един проект за Шампионката лига, който никой не разбра. Той трябва да влезе в сила от 2024 години, но дотогава ние ще сме мъртви! Има клубове, които загубиха стотици милиони", изтъкна президентът на Реал Мадрид.

"Целта ни е да започнем колкото се може по-скоро. Ще говорим с УЕФА и ФИФА, не виждам защо те са ядосани. УЕФА разработи нов формат, който, първо, не раззбирам, и второ, не гарантира необходимите приходи за спасяването на футбола. Когато казвам, че ще спасим футбола, имам предвид да спасим всички, така че поне в следващите 20 години да сме спокойни. Ситуацията е много драматична. Вярваме, че този формат може да помогне на играта, както Купата на европейските шампиони го направи през 50-те", заяви Перес.

"Това няма да е затворена лига. Независимо кой е победител, ще има пет свободни места за други от най-добрите отбори. Футболът трябва да се промени, да се адаптира към времето, в което живеем. Младите все повече губят интерес към играта. Тези между 16 и 24 години вече не се вълнуват от футбол, защото има голям брой мачове без интрига. По-малката аудитория, води до по-малко приходи от тв права. Нещо трябва да се направи, а тези 12 отбора, както и още няколко, имат фенове по целия свят", каза още Флорентио Перес.

Той допълни, че договорът между клубовете-основатели на Суперлигата е такъв, че никой от тях не може да се откаже и да я напусне.

Севиля и Аякс също се отрекоха от Суперлигата

Севиля и Аякс също се отрекоха от Суперлигата

Двата тима със силни думи в социалните мрежи