Треньорът на Интер Антонио Конте говори след равенството 1:1 срещу Специя в Серия "А". Той призна, че е доволен от представянето на своите футболисти. Освен това специалистът призова за "меритокрация" след фиаското със Суперлигата и УЕФА да "обмисли" по-добро разпределение на финансовите ресурси. При меритокрацията (система на равни възможности) се доказват чрез своите способности и талант, а не чрез богатството, потеклото си, дали са по-привилегировани от други и още фактори като социалното положение и политическата власт. 

"Натискът е неизбежен, тъй като нека не забравяме, че много играчи за първи път се борят за нещо важно. Те се справят много добре и мисля, че заслужавахме победата", каза Конте пред "Скай Спорт Италия". "Доволен съм от представянето, въпреки че можехме да играем по-добре в края. Затова сега говорим за равенство, а не за победа. Видях много правилни неща и се опитахме до края да вкараме победен гол. Доволен съм преди всичко от представянето. Остават по-малко мачове до края на сезона, вижда се финалната линия и напрежението си оказва своето", добави той. "Изхабихме много енергия тази вечер, а ни предстои още един сериозен във физическо отношение мач срещу Верона. Имахме само един ден да работим по подготовката, тъй като след Наполи се прибрахме в понеделник", каза още Конте.

Последните три дни бяха доминирани от хаоса на 12 клуба, включително Интер, които обявиха, че ще създадат нов турнир Суперлига, но се отказаха от идеята 48 часа по-късно. "Неминуемо чухме всички тези новини, които станаха. Като човек на спорта, мисля, че никога не трябва да забравяме традицията. Това е история и трябва да се уважава. Никога не трябва да забравяме страстта към спорта и, със сигурност не на последно място, спортът трябва да бъде меритократичен. Работим, за да спечелим и да вземем нещо. Меритокрацията винаги трябва да бъде на първо място", коментира Конте.

"Всичко, което се случи, показва, че е правилно и УЕФА трябва да реагира. Те организират турнири, вземат всички права и дават само минимална част на отборите, които всъщност участват в тези турнири. Играчите са изцедени като лимони с тази натоварена програма и получават много малко. Така че организациите трябва да обмислят по-подходящо възнаграждение, тъй като клубовете инвестират в треньори и футболисти. Така че те заслужават част от приходите, които помагат да генерират. Ако получите 10 от права и запазите 7 от тях за себе си, като раздавате само 3 на всички останали, това всъщност не е честно. Мисля, че разделението трябва да бъде преразгледано", заяви треньорът на Интер.

Новият формат на Шампионската лига ще включва още повече мачове, вече обявиха от УЕФА. "Всъщност не съм размишлявал върху формата. Няма значение кои отбори участват, важното е да има меритокрация, иначе спортът губи смисъла си. Меритокрацията е най-важното нещо, но също така организациите, включително онези, които ръководят международните състезания, трябва да обмислят разпределението на ресурсите малко по-добре", добави той. По време на интервюто Конте също потвърди, че ветеранът от Дженоа Горан Пандев "е имал възможност" да подпише в Интер през януари.

Конте: Все още имаме още много точки за печелене

Конте: Все още имаме още много точки за печелене

"Това ще бъде труден мач и, както всички вие знаете, винаги съм поставял Наполи сред двата или трите отбора, които могат да се борят за Скудетото"