ФИФА е получила общо 6586 заявки за участие в новия изпит за футболни агенти, като писмата са от 138 страни от всичките 211 членки на централата.

В изявление от Цюрих от днес се казва, че изпитът е насрочен за 19 април, с допълнителни изпити, планирани за 20 септември и за май и ноември през следващата 2024-а година.

Изпитът е част от новата лицензионна система на ФИФА, която влезе в сила през януари и "повишава професионалните и етични стандарти за професията на футболните агенти, като по този начин води до увеличаване на качеството на предоставяните от тях услуги". Самите агенти обаче не смятат така и някои от големите компании вече търсят варианти да избегнат ограниченията на ФИФА. Според тях, целта е агентите да бъдат елиминирани от процеса и така да остават повече пари за футболистите.

Лапорта пише до ФИФА и УЕФА, за да спаси Барселона от наказание

Лапорта пише до ФИФА и УЕФА, за да спаси Барселона от наказание

Шефът на лидера в LaLiga се опитва да се състезава с времето пред лицето на нарастващите заплахи

След като преминат изпитите, ще има един преходен период до 1 октомври, а после само лицензирани агенти ще имат право да работят във футболната индустрия.

"Значителният брой заявления, които получихме, потвърждава идеята ни, че много хора по света очакват с нетърпение да работят в рамките на новата регулаторна рамка. Тя ще гарантира и основни стандарти за обслужване на футболните агенти и техните клиенти чрез добре дефинирани правила и повишена сигурност за всички", казва юридическият шеф и отговорник за адаптацията на документите във ФИФА Емилио Гарсия Силверо.