Швеция победи Швейцария с 3:2 и за 11-ти път стана световен шампион по хокей на лед. Скандинавците постигнаха десета победа на първенството на планетата в Дания. Но тя дойде много трудно и беше извоювана след изпълнение на наказателни удари. Шведите бяха на практика домакини на решителната среща в Копенхаген.

Канада елиминира Русия на Световното по хокей на лед, Швейцария изненада Финландия

Канада елиминира Русия на Световното по хокей на лед, Швейцария изненада Финландия

"Кленовите листа" пречупиха големия си съперник за титлата със "златен" гол

Нападателят Филип Форсберг вкара победната дузпа, след като двата отбора не можаха да си отбележат гол в продължението. Така шведите защитиха титлата си от миналата година.

"Искахме да спечелим златото и ето ние сме тук" - каза Виктор Арвидсон. "Невероятно е, специално за Филип, който е един от най-добрите ни играчи".

Шведите надстреляха своите съперници с 38 на 27 удара, но на два пъти трябваше да наваксват изоставане. Густав Никуист изравни с китков удар в първата третина, минута след като Нино Ниедерейтер беше извел кръстоносците напред.

Снимка 357710

Източник: GettyImages

Тимо Мейер вкара второ попадение за Швейцария, възползвайки си от числено предимство. Мика Зибанеяд изравни при същите обстоятелства през втората част.

Швейцария има сериозни традиции в този спорт, но едва за трети път е със сребро на планетарен форум след 1935 и 2013 година.

В мач за бронза САЩ се наложи над Канада с 3-2. Олимпийският шампион Русия остана на шесто място в крайното класиране зад Финландия.