Бившият световен рали шампион Карлос Сайнц с Бъги спечели четвъртия етап в рали "Дакар". Мадридчанинът се справи много добре в дългата 657 километра специална отсечка между Сан Хуан и Чилесито и остави зад себе си цялата армада на Мини, които заеха от 2-ро до 6-о място.

Сайнц измина разстоянието за 5 часа и 20 минути. "В началото трябваше да караме в праха, но постепенно изпреварихме няколко автомобила. Имахме и малко късмет, тъй като около десет километра преди финала в местност с гъста растителност получихме технически проблем, но успяхме да завършим", каза той. Той добави, че всички участници са допуснали сходна грешка, като са объркали пътя на едно и също място.

Втори, на 6 минути остана Стефан Петерхансел. Той и неговият навигатор първо объркаха пътя, след това и спукаха гума и не можаха да наваксат изоставането. Петерхансел заяви, че е имал труден старт в етапа. "Тогава реших да поддържам едно темпо и да не допускам грешки. Постигнахме добър резултат", заяви той.

Трети остана Насър Ал-Атиях с изоставане от почти девет минути. Аржентинецът Федерико Виагра бе четвърти в етапа, а лидерът от вторник Нани Рома загуби първото място, след като завърши на над 14 мин. изоставане от Сайнц.

Победата в етапа позволи на Сайнц да оглави общото класиране. Само на 2:06 мин. от него е досегашният лидер Нани Рома. Следват Ал-Атиях, Орландо Теранова и Петерхансел, като последният е на 18 мин. от водача.

Българският екипаж Орлин Алексиев и Пламен Николов продължава да изпитва много тежки технически проблеми. Той успя да завърши третия етап 117-и, предпоследен, с изоставане от 13 часа. В общото класиране заемат 115 място на 28 часа от водача. В четвъртия етап българите още не са завършили. Те имаха повреда, отстраняването на която им отне 6 часа. Основният технически проблем е свързан с резервоара, който е закърпен така, че не им позволява да поддържат състезателно темпо. Основната цел на българите е да могат да завършат етапите до неделя, когато ще има почивен ден и ще могат да отстранят техническите проблеми.

Днес е петият етап от Чилечито до Тукуман, който е бъде най-дългият в ралито, като покрива дистанция от 912 км, 527 от които за време.

При мотоциклетистите Жоан Бареда запази водачеството си, въпреки че загуби част от преднината си пред Марк Кома, който изостава с 3:10 минути в общото класиране. Друг испанец - Жоан Педреро спечели етапа, а французинът Сирил Депре изгуби около 40 минути в последната част на трасето поради повреда.

При камионите етапът беше спечелен от холандеца Герард де Роой с Ивеко, с което той увеличи аванса си пред втория, сънародника си Марсел ван Влиет с МАН на 36 минути и пред руснака Андрей Каржинов с Камаз на 41 минути. Де Роой демонстрира спортсменския си дух като помогна на закъсало по пътя бъги.

При АTV-тата водачът Игнасио Касале (Чили) също спечели етапа и води с 9:35 мин. пред поляка Рафал Соник и с 13:14 мин. пред Себастиан Хюсеини (Хол).