Националните отбори на САЩ и Уелс фиксираха първото равенство от началото на Мондиал 2022 - 1:1. Претендентите за второто място в група "В" си размениха по едно полувреме, което прави крайния изход логичен. Американците бяха далеч по-вдъхновени в началото и заслужено поведоха чрез Тимъти Уеа. Опонентът им се събуди след паузата, а трудът на "драконите" беше възнаграден осем минути преди края, когато Гарет Бейл се разписа от дузпа.

В по-ранния мач от днес Англия разби Иран с 6:2 и даде заявка, че ще диктува правилата в група В.

Англия победи Иран с 6:2

Англия стартира на Мондиала с отличен 6 в мач с 8 гола

Вижте подробности

С оглед на това, че американските фенове бяха втори по численост на Мондиал 2022 от чуждестранните агитки, сякаш беше логично и САЩ да стартира двубоя от група "В" повече от амбициозно. "Янките" на Грег Берхалтер разиграваха бързо топката, като нито за миг не се изплашиха от твърдите единоборства, в които веднага ги вкараха техните уелски опоненти.

Снимка 595996

Източник: GettyImages

Символичните домакини имаха перфектната възможност да открият резултата в 10-ата минута. Тимъти Уеа използва бързината си по крилото, за да центрира в наказателното поле на Уелс. Джо Родън пък можеше да направи нещо много неприятно за "драконите", насочвайки с глава към собствената си врата, но Уейн Хенеси беше застанал на точното място и някак си спаси. Атаката на САЩ обаче продължи, като се пренесе по другото крило. Оттам последва центриране за Сърджънт, който насочи с глава, ала не намери мрежата на уелсците от непосредствена близост.

Националният тим на Уелс изпитваше доста трудности при изнасянето на топката заради дълбоката преса, която американците им оказваха почти до наказателното поле на островитяните.

Снимка 596004

Източник: GettyImages

Сержиньо Дест опита късмета си в 28-ата минута с шут от далечна дистанция, който премина високо над горната греда на Уейн Хенеси.

Логичното на стадион "Ахмад бин Али" се случи в 35-ата минута, когато САЩ заслужено поведе в резултата. Отбраната на Уелс изгуби две последователни единоборства в центъра на терена, което отвори коридор за действие на Кристиан Пулишич. №10 на "янките" пусна страхотен извеждащ пас за Тим Уеа, който останал сам срещу Хенеси завърши много класно за 1:0.

Снимка 596008

Източник: GettyImages

С появата на Кийфър Мур на почивката, Уелс прибави сила и солидно присъствие в своята атака. "Драконите" опитаха да променят развоя на събитията още в 49-ата минута, когато се създаде кратко меле при корнер за символичните гости. В крайна сметка се отсъди нарушение срещу вратаря на САЩ - Мат Търнър.

Уелс започна сериозно да притеснява САЩ с непрестанните си центрирания. Поредното такова даде ефект и Бен Дейвис можеше да изравни, ако не беше брилянтната изява на Мат Търнър, който изчисти в корнер. При него Кийфър Мур изпревари всички на първа греда, но не намери очертанията на американската врата.

Снимка 596000

Източник: GettyImages

Осем минути преди последния съдийски сигнал, Уелс намери начин да възстанови паритета. Аарън Рамзи догони излизаща в аут топка и я прати в наказателното поле за Гарет Бейл. Там капитанът на символичните гости ненужно бе посечен от неразчетената намеса на Уокър Цимерман и съдията Ал Джасим нямаше друга мисъл освен да посочи дузпата. С отговорната задача естествено се нагърби №11, който по безапелационен начин преодоля Търнър за 1:1.

Снимка 596016

Източник: GettyImages

До края и двата тима привидно търсеха спечелването на мача, но определено им липсваха както възможности така и запас от физически сили.

САЩ - Уелс 1:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

САЩ - Уелс 1:1 (Развой на срещата по минути)

Головете отбелязаха Уеа и Бейл

На 25 ноември САЩ ще може реално да си "свери" часовника за мястото си във футболната йерархия, тъй като ще премери сили с фаворитите в група В - Англия. Уелс пък ще търси задължителни три точки в мача си срещу аутсайдера Иран.