Мартин Камбуров определено е един от най-успешните нападатели в историята на българския елит. До този момент той има вече 191 гола на сметката си и заема 4-ото място във вечната ранглиста. Съвсем скоро може да се превърне и в едва втория реализатор с 200 попадения, след Петър Жеков, който има 253.

Милен Желев: Ще помагаме на Мартин Камбуров за рекордите

Желев: Ще помагаме на Камбуров за рекордите, Иванов можеше да е на топниво

"Благодарение на Александър Томаш сбъдвам детската си мечта"

Ето какво разказа Камбуров в предаването "Домът на футбола" по Диема:

"Със сигурност не съм очаквал (да вкарам толкова б.р.). Като всяко едно дете, мечтаех да играя в професионалния футбол, в А група. Сбъдна се тази мечта. Това е плод на много труд. Зад тези цифри се крие много труд, лишения. Но пък след всеки гол съм се радвал и всеки следващ гол ме е карал да продължавам напред. Не съм си поставил цел, така се получава, когато си отдаден, когато работиш. Ако станат 200 ще се радвам, имам договор до края на годината, ще се радвам да съм вторият човек в нашето първенство, вкарал 200 гола. Цел за голове не съм си поставил. Като нападател е нормално да вкарвам голове, най-важното е да помогна на Берое да влезем в първата шестица, а с моите голове ще допринеса за това.

Добре ме приеха момчетата и треньорският екип, публиката също, нямам никакви проблеми и претенции. Ще се старая така докато съм тук. Много лесно. Като слушаш и си изпълняваш задачите е много лесно. Той е млад треньор, мисля, че Берое е правилното място, има прекрасни условия. Първата цел е да влезем в шестицата, да натрупаме колкото се може повече точки, за да сме близки като разлика. Ще искаме да сме по-напред. Зависи всичко от мачовете докато се раздели първенството. Отборът е добре балансиран. Само аз съм така по-опитен, и Веско Пенев. Другите Витанов, Иван Иванов нямат още 30 години, другите са още по-млади. Аз с моя опит и Веско Пенев ще допринесем за баланса. Те ще трябва повече да се нагърбят. Давам съвети, нормално е, трябва да ги приемат младите, да не се сърдят. Никога няма да направя забележка, напротив, да се развиват футболистите. Подписах за една година, ще помагам на отбора, през май месец ще вземем решение, ако съм здрав може да продължа, ако не най-нормалното е да си приключа кариерата.

Нямам специални режими, гледам все пак да се лишавам от някои неща. Правя си моя диета, да се храня правилно, режим и другото е тренировки. Много са важни тренировките. И другото е да си го имаш отвътре. Един нападател трябва да вкарва голове, но накрая на сезона, ако има два гола, не е моят нападател.

Всеки (голмайсторски приз) е еднакво скъп. С Локо Пловдив беше първи, взехме титлата, с Локо София имах уникално постижение да съм голмайстор с един полусезон, не ги деля. Едно време не е имало футболисти от чужбина, с които да си свериш часовника. Сега в Лудогорец има такива и отново успях, всеки от тези призове ми е сладък.

А относно предстоящия сблъсък с любимия му Локомотив, Камбуров коментира: "Странно ми е. Ще е странна ситуация, даже ми се пада на рождения ден. Ще дам всичко от себе си Берое да победи. Няма какво да доказвам. Мартин Камбуров се е доказал през годините. Ще играя по такъв начин, по който играя във всеки мач".

"Обида - не мога да кажа, че съм обиден. Всеки знае, че там трябваше да си завърша кариерата, но така се стекоха обстоятелствата. Ще завърша по този начин в друг клуб като Берое, в който мисля, че ще получа нужното уважение. Каквото имах да казвам, го казах на тръгване от Берое", добави голмайсторът.

"Старая се да си върша работа и е нормално да има спокойствие в мен. Съдба е да играя точно на рождения ми ден срещу Локомотив. Ще излезем и се надявам да победи отбора, в който играя. Пожелавам си да съм здрав на тази дата, отборът да победи и след това да празнуваме", завърши Камбуров.