Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева даде интервю за ТОПСПОРТ. Вчера тя беше гост на събитие, на което златните момичета от ансамбъла получиха премия от "Петрол" АД за спечелените на Олимпиадата в Токио исторически златни медали. След официалната церемония г-жа Раева се съгласи да отговори на нашите въпроси. 

Г-жо, Раева, мина известно време от големия успех на Олимпиадата. Осъзнахме ли вече какво значи той за България?

- Да Ви кажа много откровено, колкото повече време минава, толкова по-ясно осъзнавам какво нещо направихме с този златен олимпийски медал. Той придобива все по-голяма, все по-голяма и все по-голяма стойност. И съм сигурна, че с годините и с времето ще продължи да бъде по този начин.

Можете ли да потвърдите, че момичетата от този ансамбъл се отказват?

- В края на месеца имаме световно и след това се отказват. Те преустановяват спортната си дейност. Постигнаха най-големия връх, окачиха се с най-мечтания медал за всеки един спортист. Това е мечтата на поколения български гимнастички, които не успяха да го направят. Наистина, след като постигнеш върха в спортната си кариера, е много трудна мотивацията да продължиш и да започнеш всичко отначало. В същото време това е един страхотен стимул за следващия отбор, който подготвяме още от юли месец. Надявам се, че тези момичета успяха да вдъхнат много вяра в следващите поколения. Силен ли си, нещата могат да се случат.

Каква е Вашата лична мотивация в следващите години?

- Ооо, моята мотивация, моите цели винаги съществуват, винаги се появяват на хоризонта. Догодина предстои световно първенство, на което ние отново ще бъдем домакини. Което е достатъчен повод. Но имам още много поводи за мотивация. Догодина ще честваме 70 години на нашия прекрасен спорт. Искам да направя нещо, което заслужават всички спортисти, поколения гимнастички и треньори, деятели. Художествената гимнастика в България е оставила една от най-ярките дири в спорта. Ние можем да се похвалим с изключителни спортни постижения в много други спортове, но художествената гимнастика сякаш успя да оцелее и в новите времена. Да се възроди и да продължи да печели титли и медали. С огромен ентусиазъм още сега съм започнала и работя с моя екип от федерацията за, не тържеството, а тържествата, които смятам да има цялата следваща година. Те да бъдат под егидата на тази 70-годишнина. Правим и специална книга, Вера Маринова пише за 70 години на този спорт у нас. Толкова ярки и интересни жени, силни жени! Успели жени! Които, независимо от онова с което светът оприличава жените, с тяхната емоционалност, ние успяхме да съхраним един спорт. Не само да го съхраним, но да го държим в топ 3 на света. Всички ние и онези преди нас заслужават едно страхотно честване на тези 70 години. Това е една много сериозна цифра.

WINBET - победата е на един клик разстояние! (18+)

Как работеше федерацията по художествена гимнастика с бившия министър на спорта Красен Кралев? 

- Не съм имала проблем с нито един министър, включително и с господин Кралев. Винаги ни е помагал. Винаги е присъствал на наши събития. Той беше в основата да можем да направим домакинство на световни и европейски първенства. Не мога да кажа нищо лошо за господин Кралев. Мога да благодаря за това, че той ни е помагал и е бил съпричастен с всичко, от което сме имали нужда.

По време на официалната церемония казахте много добри думи за г-н Гриша Ганчев. Липсват ли повече хора като него, които не спират да помагат на българския спорт?

- Той е изключителен! Опитвам се да се сетя за още някой, който като него да е помагал. Истината е, че господин Божков много помагаше на спорта също. Аз съм му толкова благодарна на господин Ганчев. Шест години наистина изключителна помощ към нас, в трудни моменти за художествената гимнастика. Организацията на световните купи, на световните първенства. Без спонсори е много трудно. Казвам Ви го от огромен опит, който натрупах като президент на федерацията и въобще - като треньор преди това, като президент на клуб, който създадох. Минах през целия този етап на развитие. Няма да преувелича, ако кажа, че господин Ганчев е бялата лястовица в областта на спорта по отношение на бизнесмените в България.

Да поговорим малко за футбол - идват ли най-накрая добри дни за Левски? С Наско Сираков и Мъри Стоилов начело... 

- Би трябвало вече да виждате и да усещате, че нещата в Левски са малко по-спокойни. Още повече, че двамата с Мъри се събраха и вече плуват в свои води. Най-тежките, трудните и опасните години за Левски са зад гърба им. Предстоят само хубави неща. Още повече, че в лицето на "Палмс бет" вече могат да дишат по-спокойно. Предстоят само добри дни за Левски. Хората имат огромни надежди. Хората са почитатели на един клуб с много славна история. Клуб, който е много обичан и харесван в България. Нормално е да дадат всичко от себе си, да подкрепят отбора и да имат по-хубави дни. Вярвам, че Наско и Мъри ще успеят.

Какво си пожелавате в близко бъдеще за българската художествена гимнастика?

- Да продължаваме да бъдем толкова обединени, единни... Нека да не прозвучи като самохвалство, но успях да направя един уникален екип. Една изключителна спойка в работата между администрацията на българската федерация по художествена гимнастика и националните отбори, и работата им с клубовете. Пожелавам си този екип, това много сплотено семейство, което успях да изградя, да продължи да съществува по този начин. Амбициите да не отслабват по никакъв начин. Мечтите и сънищата да стават още по-големи и да имаме сили, и вяра да ги осъществяваме.

Илиана Раева пред ТОПСПОРТ: Наско и Мъри плуват в свои води, Левски го очакват само добри дни!

Илиана Раева пред ТОПСПОРТ: Наско и Мъри плуват в свои води, Левски го очакват само добри дни!

"Вече се диша спокойно"