УЕФА реши да смекчи правилото за финансов феърплей. Според генералният секретар на централата Джани Инфантино целта е да се даде тласък на инвестициите в европейския футбол. Той каза, че е време да се дадат положителни знаци към инвеститорите, които бяха възпрепятствани от строгите ограничения на харчовете в клубовете.

"Уверени сме, че новото правило ще окуражи инвеститорите да дават пари за европейските клубове. Винаги сме казвали, че искаме инвеститори във футбола, но качествени и надеждни инвеститори. Свидетели сме как в цяла Европа идват хора във футбола, които обещават всякакви неща, а след това клубовете фалират", коментира Инфантино пред репортери след заседанието на изпълкома на УЕФА.

Според правилото за финансов феърплей клубовете нямат право да харчат повече, отколкото изкарват като приходи. Заради финансовия феърплей редица клубове в цяла Европа понесоха сериозни глоби, а отбори като Динамо Москва бяха извадени от евротурнирите заради сериозни нарушения.

Според новата наредба за финансовия феърплей, клубовете, които искат да инвестират сериозни средства трябва да предложат бизнес план и да постигнат "доброволно споразумение" с УЕФА относно инвестиционните си намерения.

УЕФА ще даде време за осъществяване на тези бизнес проекти и няма да налага санкции, ако са необходими първоначални капиталови инвестиции.

"Като цяло целите на финансовия феърплей остават същите. Просто преминаваме от режим на икономии към режим на повече възможности за устойчиво развитие на футбола", коментира президентът на УЕФА Мишел Платини.