Случайната игра с ръка, която последва до вкарване на гол или опасност пред вратата, вече няма да се счита за нарушение.

Законаделният орган на футболната игра - IFAB (Международния съвет на футболните асоциации), е категоричен в промяната.

Противоречивият раздел на играта с ръка бе фактор в четвъртък вече по време на мача между Фулъм и Тотнъм от елита на Англия. "Котиджърс" реализира гол чрез Джош Мая, който бе намерен след рикошет в ръката на Марио Лемина, като топката бе пратена в крайника на Лемина след изчистване на бранителя на Тотнъм Давинсон Санчес отблизо.

УЕФА поиска от ФИФА промяна на правилото за игра с ръка

УЕФА поиска от ФИФА промяна на правилото за игра с ръка

"Сегашното правило стриктно да се санкционира всяка игра с ръка, която не е плътно прилепната към тялото, доведе до множество неправилни отсъждания"

Сега IFAB е решил да промени правилото, което ще влезе в сила от 1-и юли.

Футболните турнири могат да променят правилата си след тази дата, твърди асоциацията.

"Тъй като тълкуването на инцидентите с игра с ръка не са били винаги последователни поради неправилнтоо му прилагане, следва да промяна в решенията за "инцидентните игра с ръка". Членовете на IFAB потвърдиха, че не всяко докосване на ръката от топката в наказателното поле ще се третира като нарушение".

"Случайният допир на топката с ръка, който довежда до това съотборник да отбележи гол или да има шанс за попадение, вече няма да се счита за нарушение. Остават нарушение събитията с игра с ръка, ако играч вкара случайно с ръка или я използва преди да реализира".