Доларът изпитва натиск във валутната търговия в сряда и се понижава към йената, еврото, паунда и другите основни световни валути.

Тенденцията е закономерна след неочакваното уволнение на държавния секретар Рекс Тилерсън от президента Доналд Тръмп, заради разногласия в относно политиката спрямо Северна Корея, Иран и Русия.

Новината изтри за часове постигнатото от наблюдавания от началото на седмицата подем на американската валута.

Валутният пазар и доларът повтарят динамиката, която се показа миналата седмица след оставката на главния икономически съветник на американския президент.

Днес сутринта американската валута се понижа спрямо японската до 106,49 йени за един долар, отстъпвайки от двуседмичния максимум в нивото 107,300. Той бе плод на политически скандал - този път в Токио.

Натискът върху долара, освен всичко друго, оказват и излезлите във вторник данни за инфлацията в САЩ, които предполагат, че Федералния резерв ще покачва основните лихви в с умерени темпове тази година.

Евро продължава нощния си подем, покачвайки се с 0,15 процента до $1,2407, максимално ниво за последните шест дни.

Британският фунт стерлинг расте днес сутринта с 0,2 процента до двуседмичен максимум в нивото $1,3996.

Индекс на долара, който отразява динамиката на "зелените пари" спрямо кошницата от 6 основни валути, се понижава до минимално за последната седмица ниво от 89,565 на фона на падащата доходност на американските облигации.