От администрацията на УЕФА разясниха тяхната позиция във връзка със срещата между България и Унгария от квалификациите за Евро 2024. Както е известно, около мача имаше сериозни полемики в страната и в крайна сметка бе проведен без публика. От Европейската футболна централа заявиха, че решението да първоначално мача да бъде преместен в Пловдив е било тяхно по препоръка от компетентните органи на реда.

УЕФА беше информирана от Българския футболен съюз (БФС) за притесненията, изразени от компетентните органи относно организирането на мача от европейските квалификации между България - Унгария. Тяхната оценка на риска подчерта възможността за широкомащабни протести на и около стадиона, които биха могли да повлияят на правилното протичане и приключване на мача.

Препоръката на властите беше мачът да се премести извън София. Отчитайки тези опасения и след собствена задълбочена оценка на риска, администрацията на УЕФА взе решение в съответствие с Регламента на Европейското първенство по футбол на УЕФА да премести мястото на мача в Пловдив, в съгласие с всички страни, съобщават от Европейската централа в позиция до "Спортал".

След решение на местните власти в Пловдив за отменяне на разрешението им за домакинство на мача, администрацията на УЕФА отново се срещна с БФС и инстанциите, отговорни за обществения ред в София, за да разгледат ситуацията. Тъй като съответните местни власти потвърдиха, че мачът може да се проведе отново в София, при условие че е без публика, администрацията на УЕФА, съгласно чл. 28 от регламента на състезанието потвърди, че мачът ще се проведе при закрити врати на Националния стадион "Васил Левски" от УЕФА.

"УЕФА ще продължи да следи ситуацията и да поддържа комуникация с администрацията на БФС. По нашия стандартен протокол можем да потвърдим, че наши представители ще присъстват на предстоящите президентски избори", гласи съобщението от  УЕФА.

"Ах, тази лоша УЕФА"! Кой всъщност е виновен за кашата с мача България - Унгария?

"Ах, тази лоша УЕФА"! Кой всъщност е виновен за кашата с мача България - Унгария?

Цялата хронология на драматичните събития