В последните няколко дни се разиграва такъв спектакъл в родния футбол, че дори и хора, които не се интересуват чак толкова от играта, живо следят и се опитват да разберат какво точно се случва.

Кашата е изключително голяма, а срамът е за всички... или пък не за всички? Днес разбрахме, че хората от БФС не чувстват никаква вина, камо ли пък срам, за създалата се ситуация и че за всичко е виновна УЕФА.

Ах, тази лоша УЕФА. Изключително удобно е винаги да си измиваме ръцете с нея, особено когато сме нагазили до ушите в калта - нали така, господа управляващи футболния съюз? Дори няма да споменавам десетките други примери. УЕФА това, УЕФА онова... Кой всъщност е организатор на мача? От унгарската федерация много добре знаят кой е и затова вчера Ви го казаха - "не можете да организирате дори семейна почивка".

Официално: България - Унгария ще се играе на националния стадион "Васил Левски"

Официално: България - Унгария ще се играе на националния стадион "Васил Левски"

Ето какво написаха от унгарската федерация

Нека проследим все пак какво се случи. Един въпрос много умело беше постоянно избягван от БФС. Откъде започва всичко? Кое е разковничето, за да се стигне до тази каша? Има няколко основни момента, но вината винаги е изцяло и единствено на БФС. Това трябва да е ясно! И сега ще опитам да обясня защо.

Първи основен момент - кой задвижи целия този процес?

Снимка 633785

Източник: БФС

Тук представителите на футболния съюз много умело се опитват да "финтират" постоянно хората и да шикалкавят, че "решението е на УЕФА". Да, УЕФА е взела някакво решение, но въз основа, обаче, на това, което е изпратено от БФС.

Цялата работа е, че в БФС вижда, че се готвят протести и започват да се чудят какво да правят. И си казват - "абе я да питаме СДВР да направи анализ на риска, после ще го пратим на УЕФА, те ще преместят мача и ще кажем, че според нас е по-добре да се играе в друг град и пред празни трибуни".

Така и става. СДВР изпраща становището си, в което казват "Да, виждаме, че се готвят протести, но сме готови да се справим". И хоп, в централата доволно потриват ръце и изпращат анализ на риска до УЕФА.

Ето тези писма обаче трябва да видят бял свят. Първо - писмото от БФС към СДВР. Второ - отговорът на СДВР и трето - какво всъщност БФС са изпратили на УЕФА? Защото съм сигурен, че крайното писмо на БФС към УЕФА е било нещо от сорта на - "Уважаема УЕФА, получихме становище от МВР и СДВР, че този мач е рисков и не бива да се провежда в София. Според нас трябва да преместим мача и да го играем пред празни трибуни. Опциите ни са Пловдив, Разград и т.н". В общи линии е било нещо такова.

Тук трябва да се види и отговрът на УЕФА. Въобще, ако цялата комуникация между всички страни лъсне, тогава ще се види ясно, че единствената отговорност е на БФС. Та част от това писмо БФС са публикували на сайта си и тя е, че въз основа на изложените факти, УЕФА ПРЕПОРЪЧВА да се играе в Пловдив. ПРЕПОРЪЧВА, а не РАЗПОРЕЖДА! Това е важно защото по-късно ще се върнем отново към този момент.

Втори основен момент - "Колежа"

Снимка 616234

Източник: startphoto.bg

Тук отново вината е изцяло на БФС. Никой не си е направил труда да пита хората там дали е възможно да се играе в този момент. Те си имат предвидени ремонтни дейности и не са длъжни да ги отменят. И тук БФС изпада в паника. Вече знаят, че са предложили на УЕФА стадион (с който УЕФА се съгласява и ПРЕПОРЪЧВА), на който всъщност няма да може да се играе.

Започват заплахи към хората в Пловдив, към строителя, Боби Михайлов излиза и заявява, че с българския футбол е свършено, ако не се играе там. Вдигат страшна патардия и това е само защото знаят, че са подвели УЕФА и вече е трудно да заметат случая.

Община Пловдив и строителят на "Колежа" са категорични - МАЧ В ПЛОВДИВ НЯМА ДА ИМА!

Трети момент - Кърджали

И отново паника. Какво да правим?! Кърджали? Звънят на кмета, може ли, не може ли... лъжат го, че мачът ще е без публика ЗАЩОТО ИМАМЕ НАКАЗАНИЕ. Той излиза в национален ефир по Дарик и казва всичко това. "99% мачът ще е там, чакаме само становище на УЕФА". Естествено, кметът няма никаква вина, той не е много наясно какво точно се случва и на драго сърце е приел.

И тук отново никой не казва какъв е бил отговорът на УЕФА. Най-вероятно е бил - "Не, неудобна дестинация, не можем толкова да разиграваме унгарците, времето ни притиска."

Четвърти момент - завръщането на "Васил Левски"

Снимка 616284

Източник: Фейсбук: Калин Каменов

В БФС вече разбират, че нямат правилен ход и трябва да замажат положението по някакъв начин. Че най-удобно за всички ще бъде мачът да се завърне в София.

И тази комуникация нямаме, затова можем да гадаем каква точно е била, но идва окончателно писмо от УЕФА, в което пише, че "УЕФА РАЗПОРЕЖДА" двубоят да се играе в София. Вече РАЗПОРЕЖДА, а не препоръчва.

И от БФС добавят, че - "Решението на европейската централа е базирано на актуално становище на СДВР, която се ангажира с опазването на обществения ред преди, по време и след края на срещата. Изразената позицията на СДВР е въз основа на промяна на обстоятелствата - решението на УЕФА за недопускане на публика на стадиона."

Снимка 619606

Източник: startphoto.bg

Тук се крие разковничето. От БФС са казали, че има промяна на обстоятелствата и че може да се върнем към вариант "София" и че вече СДВР гарантира, че ще може да опази двубоя от "мирния протест", който се готви.

Общо взето това е хронологията на събитията. Днес излизат пак и обясняват как всичко е решение на УЕФА. Това никой не го оспорва, но УЕФА взима решения на база факти и обстоятелства, които местните федерации им предоставят.

В нашия случай БФС на няколко пъти финтира първо СДВР, после УЕФА, хората в Пловдив, а сега и цялата нация, опитвайки се да прехвърлят топката навсякъде, но само и само да не бъде в тяхната градина. Горещият картоф обаче е единствено в централата в "Бояна", където се омазаха до ушите и трябва да понесат своята отговорност.

Заравянето на главите в пясъка няма да помогне, а само вбесява още повече всички хора. Дошло е време разделно.