Австрия се класира на европейските финали за трети последователен път, след Евро 2016 и Евро 2020. Съставът взе участие и на шампионата през 2008 г., когато домакинства заедно с Швейцария. Най-доброто представяне бе на последното първенство, когато отборът успя да преодолее групите и отпадна на 1/16-финалите от бъдещия шампион, Италия.

В евроквалификациите Австрия финишира на второ място в групата си след Белгия, а на UEFA EURO 2024 е заедно с Нидерландия, Франция и Полша в така наречената "група на смъртта".

Селекционер е Ралф Рангник, който замени Франко Фода през юни 2022 г. Немецът пое Австрия след неуспешен престой в Манчестър Юнайтед, но две години по-късно се къпе в слава, тъй като класира отбора на Евро 2024 и бе обявен за първи избор на Байерн (Мюнхен). Първоначално Рангник отказа да коментира бъдещето си, но по-късно отказа офертата на баварците.

Сериозен проблем в австрийския национален отбор сега е възстановяването на капитана Дейвид Алаба. Футболист №1 на страната в последните 10 години претърпя операция на коляното, преди Нова година, и още не е готов за игра. Травма мъчи и друг основен защитник, Филип Линхарт (Фрайбург). Евентуалното им отсъствие може да отвори вратата към титулярния състав за Леополд Куерфелд и Кевин Дансо. Месец и половина преди началото на UEFA EURO 2014 отборът на Австрия получи нов удар. Халфът на РБ Лайпциг - Ксавер Шлагер, скъса кръстни връзки на коляното и претърпя операция. 26-годишният футболист бе готвен за титуляр в тима на Рагник, за шампионата в Германия.

Вратарят на РБ Залцбург - Александър Шлагер се очертава като първи избор на вратата, а Патрик Пенц (ЛАСК) и Тобиас Лавал (Брьондби) като резервни опции. В халфовата линия сигурен изглежда единствено Марсел Забитцер, като най-близо до титулярния състав са Флориан Грилич (Хофенхайм) и Конрад Лаймер (Байерн Мюнхен). Без съмнение, че нападението ще се води от Михаел Грегорич (Фрайбург), след като Карим Онисиво се оттегли, а ветеранът Марко Арнаутович не получи повиквателна за последните контроли. Друга опция е Андреас Вайман, който обаче получава малко игрово време в Уест Бромич.

Потенциалните 11 на Австрия (4-2-3-1): Александър Шлагер; Стефан Лайнер, Дейвид Алаба, Кевин Дансо, Филип Мвене; Романо Шмид, Флориан Грилич; Конрад Лаймер, Кристоф Баумгартнер, Марсел Забитцер; Михаел Грегорич