Иван Хашек беше назначен за селекционер на чешкия национален отбор по футбол. Специалистът подписа договор до ноември 2025 година.

Хашек ще води чехите на Европейското първенство това лято, а в договора му има опция да остане начело на тима и до Световното първенство през 2026 г., ако отборът се класира, съобщиха от Чешката футболна федерация.

"За мен е голяма чест", каза Хашек на представянето си.

Той се завръща като треньор на тима, след като води Чехия пет мача през сезон 2009-10.

60-годишният Хашек заменя Ярослав Шилхави, който подаде оставка на 20 ноември след последния мач от квалификациите за Евро 2024 - победа с 3:0 над Молдова. Резултатът осигури осмо поредно класиране за чехите на Европейско първенство.

Шилхави пое треньорския пост през 2018 г., но беше критикуван заради слабите резултати на отбора в квалификациите. Чехите завършиха група Е на второ място след Албания.

Под ръководството на Шилхави чехите стигнаха до четвъртфиналите на Европейското първенство през 2020 г.

Хашек има 56 мача за чешкия национален отбор в периода 1984-94 г. Бил е треньор във Франция, Япония и Близкия изток. Последната му работа беше треньор на Ливан до 2022 г.

"Той беше треньор в чужбина дълго време, което е бонус", каза президентът на Чешката федерация Петър Фоушек.

Чехите откриват Евро 2024 в Германия на 18 юни срещу Португалия в Лайпциг, преди да се изправят срещу Турция и отбор от плейофите, които ще бъдат известни през март, в група F.

Селекционерът на Чехия подаде оставка, след като класира тима за Европейско

Селекционерът на Чехия подаде оставка, след като класира тима за Европейско

Изненадващо решение от Шилхави