Правителството на Великобритания позволи професионалният спорт да се завърне в страната от 1 юни.  Така се преминава към т.нар. Фаза 3 и се слага край на дългото чакане и животът без спорт, който продължи повече от два месеца. Новината обяви Оливър Даудън, държавен секретар по културата, медиите и спорта в Обединеното кралство.

Първата професионална спортна проява ще са конните състезания в Нюкасъл, които стартират в понеделник. Футболът, тенисът, Формула 1, крикетът, голфът, ръгбито и всички останали спортове са разрешени. Разбира се, всички те ще се провеждат без публика, като правителството уточнява, че не се очаква завръщането на зрители в обозримо бъдеще.

В четвъртък клубовете в Премииър лийг вече решиха, че първенството се подновява на 17 юни.

Спортистите, в това число и футболистите, трябва да спазват доста изисквания, които бяха упоменати в днешното изявление на министъра. Когато е възможно, всички спортисти трябва да пътуват индивидуално, с частен транспорт. Преди влизане на съответните съоръжения, всички ще бъдат проверявани за симптоми на COVID-19. Който прояви такива, моментално ще бъде изолиран. Социалната дистанция трябва да бъде спазвана винаги когато е възможно. В това влиза отстоянието един от друг на играчите и щаба, които са на скамейките. Същият принцип трябва да се спазва дори на игралното поле, когато става дума за дискусии между играчи и рефери, както и при радост от отбелязването на попадения. Използването на съблекалните трябва да бъде сведено до минимум, но душовете в тях могат да бъдат използвани при необходимата дистанция. Организаторите трябва да назначават инспектор по COVID-19, който да бъде отговорен за надзора, планирането и комуникацията около спазването на всички мерки.