Футболното първенство на Замбия се подновява днес. Това става факт, независимо че лидерът в класирането Форест Рейнджърс разкри, че 28 футболисти и служители са дали положителни тестове за коронавирус, но са инструктирани да играят в мача срещу Занако.

От Рейнджърс казаха тази сутрин, часове преди рестарта на кампанията, че имат 28 положителни теста от общо 58. 17 от положителните тестове са на футболисти, въпреки публикацията в клубния сайт във вторник, която оттогава е редактирана, че всички проби са отрицателни.

Говорителят на клуба Кристина Зулу заяви, че публикацията в социалните медии е свързана само с 30-те отрицателни случая и че всички 28 положителни са разкрити на по-късен етап.

От Футболната асоциация на Замбия заявиха, че са изненадани от съобщенията за положителните проби в Рейнджърс и добавиха, че Министерството на здравеопазването не им е съобщило нищо. Спортното министерство на Замбия също заяви, че лигата трябва да се поднови, както е планирано в събота. 10 кръга остават до края на сезона в Суперлигата на Замбия.

В някои от околните държави футболът е твърдо спрян, докато в други срещите се играят с пълна сила.