Турция купува нови високоскоростни влакове от Siemens в сделка за 340 млн. евро (420 млн. долара).

"Турските държавни железници подписаха договор за 10 високоскоростни влака Velaro със Siemens, който представи най-благоприятната оферта в търга", съобщават от германския индустриален гигант.

Договорът, който е на стойност около 340 млн. евро, включва и поддръжката, ремонта и почистването на влаковете за период от 3 години. С новите мотриси, влаковете Velaro в южната ни съседка се увеличават до 17.

Сабрина Сусан, главен изпълнителен директор на отдела за мобилност на Siemens, заяви, че Velaro остава "еталон за високоскоростни влакове" по отношение на капацитета и комфорта.

"В Турция влакът може напълно да използва всичките си силни страни и вече го доказва в ежедневната си работа. Нашият флагман работи тук с 99% достъпност", посочи Сусан.

Седемте високоскоростни влака Velaro вече са покрили над 5 млн. км пътнически услуги в Турция от 2015 г. Те се използват и в Испания, Франция, Германия, Великобритания, Белгия, Русия, Китай и Холандия.

Турция пусна нов високоскоростен влак: Истанбул - Анкара за 3.5 часа

Турция пусна нов високоскоростен влак: Истанбул - Анкара за 3.5 часа

Официално новата линия бе открита от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който заедно с министрите си се качи на влака за първото пътуване, съобщи БНР.

През последните години южната ни съседка реализира редица високоскоростни железопътни проекти. Всичко започна с откриването на линия Анкара-Ескишехир през 2009 г., последвано от маршрута Анкара-Коня с дължина над 200 км и линията Ескишехир-Истанбул през 2014 г.

Страната все още работи по високоскоростната железопътна линия Анкара-Измир с дължина 625 км и линия Анкара-Сива, дълга около 400 км.