Бившият халф на ЦСКА Викторс Морозс (32 мача и 2 гола в периода 2008-10) познава отлично работата и качествата на новия наставник на армейците Томислав Стипич. В два поредни сезона - 2022 и 2023 година те са съперници в шампионата на Латвия. Морозс води с успех РФС, печелейки две титли и една купа на страната от 2020 година насам. "Тема Спорт" го потърси за кратко интервю, за да разкаже малко повече за Стипич и своята работа в РФС.

Викторс, какво можеш да кажеш на феновете и футболната общественост в България за новия старши треньор на ЦСКА Томислав Стипич?

- Познавам го добре. Бяхме съперници, конкуренти, две години. През 2022-ра бе начело на Ауда, а през 2023-та води Рига. Постигна хубави резултати. И в двата сезона триумфира с Купата на Латвия, като побеждаваше моя отбор РФС на финала, но пък не стана шампион. През 2023 година бяхме съперници за титлата, която спечелихме ние. Емоционален треньор е. Балкански дух с немска мисъл и дисциплина. Пряко не съм контактувал с него, но покрай мачовете ни разучавах работата му.

Може ли да помогне на ЦСКА и да се окаже точният човек, който най-после ще върне титлата след 17 години?

- Надявам се. Ръководството на ЦСКА трябва добре да е преценило качествата му и да знае повече от мен дали ще свърши нужната работа. Като човек, играл в ЦСКА, естествено искам отборът да стане шампион и му пожелавам успехи.

Какъв стил на игра изповядва Стипич?

- Когато беше треньор на Ауда, играеше повече с трима или петима защитници. Ауда беше такъв отбор, който залагаше повече на контраатака. Не комбинираше много. Но играчите бяха изключително бързи. В Рига също всички играчи бяха много скоростни. При него не преобладава комбинативният футбол. Разчита се повече на индивидуалните качества на играчите. Но всичко зависи от това с какъв потенциал в състава разполагаш. В ЦСКА може и да е различно и да се използва друг подход. В Рига разполагаше с добри състезатели. Това е отбор със сериозен бюджет за латвийския футбол. Три пъти по-голям от нашия в РФС. Техният бе около 13-14 милиона евро. В Рига обаче е доста трудно да се работи. Там очакванията и напрежението са много големи. В това отношение няма да има проблем в ЦСКА, където винаги е ясно какви са целите и очакванията. Между другото Стипич е първият треньор на Рига (б.р. клубът е създаден 2014 година), който изкарва цял сезон и се задържа толкова дълго. Там не са особено търпеливи към наставниците, но той успя да се задържи.

Вашето име също се завъртя като евентуален треньор на ЦСКА...

- Прочетох за това, но честно казано никой от ЦСКА не ме е търсил, не се е свързвал с мен. Може и да е имало интерес, но аз съм треньор на РФС. Сега имахме кратка пауза в шампионата и подновяваме битките. В неделя (б.р. - 16 юни) приемаме именно Рига, бившия отбор на Стипич. Ние няма да имаме пауза в първенството заради европейското. Знаете нашият формат е обратен на този в България. Тук играем пролет - есен. Предстои ни и участие в квалификациите за Шампионската лига.

Значи може да се паднете с Лудогорец?

- Възможно е. Ще видим какво ще ни предложи жребият. Жалко, че ЦСКА не успя да се класира за Европа.

Преди време привлякохте бившия вратар на ЦСКА Черниаускас, може ли сега да вземете други играчи от България?

- За трансферите в РФС решава спортният директор. Аз само казвам накрая "да" или "не" за дадения играч. Той си ги наблюдава и селектира. Така че не мога да кажа какво ще ми предложи.