В природата нищо не се губи. Нещата могат да сменят външната си форма, но вътрешната им същност и съдържание рядко търпят промяна. Историята на "Армията" е доказателство за това. Когато казваме "Армията", говорим не само за стадиона, а и за мястото, въплътило в себе си онзи специфичен дух, благородно узрял в хода на времето и белязал всички етапи в развитието на българския футбол от ембрионалната му фаза до днешния ден. "Армията" е неговата жива памет. "Тема спорт" предложи няколко любопитни факта за "червените" и тяханата крепост стадион "Българска армия".

* Точно 13 са сезоните, в които ЦСКА няма загубена точка на "Армията" за първенство. Последният датира от 1996-97. В рамките на тези сезони най-много мачове има през 1971-72 и 1972-73 - по 13.

* Най-голямата победа на "Армията" в официален мач е 15:0 над Свобода Пещера за националната купа (тогава Купа на Съветската армия) през 1969 г.

ЦСКА дава шанс на поне трима от втория отбор

ЦСКА дава шанс на поне трима от втория отбор

Ето кои

* "Армията" става свидетел на най-убедителната шампионатна победа за ЦСКА за цялата история на клуба. Това се случва на 18 юли 1951 г, когато Торпедо Русе е разбит с 12:0. Това е и най-убедителния успех за всички времена в първенството на страната. Любопитното е, че 12-те гола са вкарани само от трима играчи. Шест пъти мрежата на русенци поразява централният нападател Петър Михайлов. С това той става първият играч в историята на нашия футболен елит с подобно постижение. Освен Михайлов, се разписват още Димитър Миланов и Михаил Янков, като и двамата записват хеттрик.

* Димитър Пенев и Борис Гаганелов са футболистите с най-много мачове за първенство за ЦСКА на "Армията" - по 119.

* Треньорът, водил ЦСКА в най-много мачове на "Армията" е Крум Милев - 130, от които 92 победи, 26 равенства и 12 загуби, при голова разлика 317-75. Милев е и специалистът, с най-много сезони, в които има мачове на "Армията" за националната купа - цели 11.

* Два пъти в своята история ЦСКА печели печели националната купа след финал на "Армията". Първия път това става през 1951 г. срещу Академик Сф след продължения. Точен тогава е Димитър Миланов в 104-ата минута. При втория резултатът отново е 1:0 с попадение на Валентин Станчев срещу Литекс на 26 май 1999 г.

* На 9 ноември 1996 г. се стига до единствената служебна победа във Вечното дерби. Левски не се явява на "Армията" за мач срещу ЦСКА от турнира за Купата на професионалната футболна лига. "Сините" и техният президент Томас Лафчис обявяват като причина за бойкота си назначението на Димо Момиров за главен съдия на срещата. Присъдена е служебна победа за ЦСКА с 3:0.

* За най-посетена среща на "Армията" официално претендират два мача. Това са двубоите за първенство ЦСКА - Славия 1:1 на 22 октомври 1966 г. и ЦСКА - Добруджа 5:1 на 25 февруари 1967 г. Според тогавашната преса и на двата двубоя е имало по 40 000 зрители. Трябва обаче да се има впредвид, че тези изчисления не са прецизни, тъй като по онова няма официални данни от система с турникети на входове. Затова с голяма доза вероятност може да се предположи, че всъщност най-посетеният мач на "Армията" е срещата с Хамбургер за Купата на УЕФА на 6 ноември 1991 г., когато тогавашният президент на клуба Валентин Михов пуска свободен вход и трибуните са залети от огромно море, което многократно надхвърля капацитета им. Най-слабо посетеният мач пък е на 11 май 2002 г. Тогава ЦСКА губи от Славия с 0:2, а на трибуните има само 100 зрители. За втори път 100 зрители са регистрирани 22 май 2013 г. на срещата ЦСКА - Пирин ГД 3:0, когато от страна на феновете е обявен бойкот.