ЦСКА приключи подготвителния си лагер на турска земя и до подновяването на първенството ще се подготвя в България, като предстои и още една контрола срещу отбора на Септември.

Вчера хората на Ел Маестро изиграха последната си проверка срещу състава на Бохемианс, а лицето, което "армейците" показаха беше коренно различно от това в първите две контроли. ЦСКА победи с 2:1, но пропусна още половин дузина 100%-ви положения.

ЦСКА - Бохемианс 2:1 в контрола

Силен ЦСКА пропусна да разгроми Бохемианс в последната си контрола в Турция

Дюкенс Назон и Матиас Фаетон бяха точни за "армейците"

"Червените" загубиха първите си два приятелски мача, но там те играха с доста експериментални състави и се видя, че когато нещата се поизчистиха, а и футболистите напреднаха с подготовката, вече ЦСКА изглежда по доста по-приятен начин. Но все пак приятелските мачове нямат истински състезателен характер, така че няма смисъл да се задълбава и анализира повече.

Нека разгледаме с какво разполага ЦСКА преди подновяването на шампионата.

ВРАТАРИ: ГУСТАВО БУСАТО, ДИМИТЪР ЕВТИМОВ, МАРИН ОРЛИНОВ

Снимка 603829

Източник: startphoto.bg

Без никакво съмнение първият избор на вратата ще бъде Густаво Бусато. Бразилецът не спира да се движи възходящо и сякаш като виното - с годините става все по-добър. Най-вероятно Димитър Евтимов ще продължи да бъде втори избор, но пък в контролата с Тренчин за първи път на сцената блесна и Марин Орлинов. Той се понрави с няколко много добри спасявания, както и с доста добри отигравания с крак.

Треньорът на вратарите Стоян Колев очевидно си върши добре работата и феновете на тима трябва да са спокойни за вратарския пост. А и ЦСКА е отборът, допуснал най-малко попадения в шампионата до този момент. И така плавно ще премина към защитниците, защото не трябва да се забравя, че ЦСКА там разполага с изобилие от качество и до голяма степен тези едва 11 допуснати гола са благодарение и на тях.

ЗАЩИТНИЦИ: ЮРГЕН МАТАЙ, ХРИСТИЯН ПЕТРОВ, БРАЯН КОРДОБА, ИВАН ТУРИЦОВ, МЕНО КОХ, ЕНЕС МАХМУТОВИЧ, МАРТИН СТОЙЧЕВ, СЕЙНИ САНЯНГ, БРАДЛИ ДЕ НОЙЕР, ТИБО ВИОН

Снимка 591083

Източник: startphoto.bg

Тук определено Нестор Ел Маестро ще има сложен за разрешаване ребус и изборът на титулярните четирима ще бъде истинско предизвикателство. И то най-вече за централната двойка. Признавам си, че вчера бях изключително приятно изненадан от формата и състоянието на Юрген Матай, който се завръща след почти половин година отсъствие. Капитанът на ЦСКА демонстрира стабилност отзад и даде няколко брилянтни паса към нападателите или фланговите играчи. Матай напомни за най-силните си изяви с червената фланелка и определено даде заявка, че е готов отново да захапе титулярната позиция и да вземе диригентската палка в "армейската" отбранителна линия.

Християн Петров, Енес Махмутович, Браян Кордоба, Мено Кох... Това са останлите четирима, а с Матай - общо петима, от които ще се избират двамата централни защитници. Може би само Мено Кох ще бъде с леко по-периферни функции и едва ли ще може да получи титулярно място. Но пък Мено е играч, който с ръста си винаги може да притесни някоя затворила се отбрана и да бъде използван в последните минути за изсипани топки в полето на противника. Конкуренцията прави силата, а в тази зона със сигурност няма друг отбор в България, който да разполага с толкова силни и равностойни футболисти.

Снимка 643748

Източник: startphoto.bg

Тази зима ЦСКА привлече един от най-големите български таланти - Мартин Стойчев, който ще се конкурира с Иван Турицов за поста десен бек. Ако разбира се Турицов не бъде продаден, тъй като се говори за интерес към него. При наказания или контузии, на този пост могат да бъдат използвани още Тибо Вион, Емануел Шакич, както и Браян Кордоба.

Към този момент най-проблемен изглежда постът на левия бек, като там почти безалтернативен изглежда Тибо Вион. От това, което видяхме от Санянг в контролите, той все още не е напълно готов за титулярна позиция, но той е младо момче и със сигурност има накъде да се развива. Там се очаква скоро да се завърне след контузия и Брадли де Нойер, а в тази зона може да се използва отново универсалният Шакич, а и Християн Петров, който в началото дебютира като ляв бек за "армейците" и определено тази позиция не му е чужда. Но пък Християн е за мен играчът на сезона до момента в ЦСКА и мястото му е в сърцето на защитата.

ХАЛФОВЕ: ДЖОНАТАН ЛИНДСЕТ, ТОБИАС ХАЙНЦ, УЛАУС СКАРШЕМ, АМОС ЮГА, ЕМАНУЕЛ ШАКИЧ, СТАНИСЛАВ ШОПОВ, МАРСЕЛИНО КАРЕАСО

Снимка 651971

Източник: startphoto.bg

Изборът и тук няма да бъде лесен. Както добре знаем, ЦСКА използва схема 4-4-2 с ромб в средата. Като опорни халфове в контролите, на тази позиция най-често играха Амос Юга и Марселино Кареасо, като те ще бъдат и основните заподозрени да ги виждаме в тази зона. Двамата са различни типажи и може би ще бъдат въртени спрямо съперника. Опция "на пожар" в тази зона също са Улаус Скаршем и разбира се универсалните войници - Шакич и Вион.

Снимка 651981

Източник: startphoto.bg

Вляво и вдясно на диаманта могат да бъдат използвани различни двойки, но мисля, че титулярният избор ще падне върху Хайнц и Скаршем. Но там спокойно могат да се включват още Марселино и Шакич. Джонатан Линдсет е очевидният първи избор зад нападателите, но там доста сериозно "чука на вратата" и Станислав Шопов, при когото има видимо израстване и виждаме как Ел Маестро все по-често залага на него и му дава шансове за изява. В тази зона винаги може да играят още норвежците Хайнц и Скаршем.

Снимка 651948

Източник: cska.bg

НАПАДАТЕЛИ: ФЕРНАНДО КАРАНГА, МАТИАС ФАЕТОН, ДЮКЕНС НАЗОН, ДАНИЛО АСПРИЛЯ, МАЙКЪЛ ЕСТРАДА

Снимка 651962

Източник: startphoto.bg

"Защо не играе Асприля, защо не играе Асприля, дайте шанс на Асприля!" Познато ли ви е? Може би и доста от хората, които са се излъгали да четат тези редове, ще се разпознаят в тези вопли. Мисля, че всички, които са гледали внимателно мачовете на ЦСКА в подготовката, са си отговорили на този въпрос. Да - Данило беше прекрасен футболист на младини и все още има футбол в него, но той е много далеч от това да бъде титуляр за ЦСКА. Може да се включва прекрасно за по 10-20 минути и да бъде достатъчно полезен, но... толкова. Треньорите в отбора виждат това прекрасно всеки ден в тренировките и всеки получава това, което заслужава.

През зимата в клуба се завърна Фернандо Каранга и разбира се той е основен заподозрян за едно от двете места в нападение. ЦСКА разполага и с Фаетон, Естрада, както и Назон, за когото доста се шуми, че е пред трансфер, но към този момент все още играч на "армейците" и може да гадаем какво ще случи с него. Естрада също има необходимите качества, но изглежда малко незаинтересован... все пак той е под наем и мислите му сякаш не са с ЦСКА и той просто очаква наемът му да изтече и да си бие шута от тук с 200. Но все пак е ресурс на клуба и голаджия, който винаги може да свърши работа, ако е достатъчно концентриран.

Снимка 651964

Източник: startphoto.bg

Фаетон и Каранга изглеждат очевидният първи избор, но... пак правя уточнението и вметката, че това е при условие, че Назон бъде продаден. Ако не - само си представете нападението на ЦСКА с двамата шоумени - Назон и Каранга?! На мен лично би ми било много любопитно да видя такъв дует отпред. Да не забравяме, че при този вариант все пак може да играе и Фаетон, но вляво на ромба. Виждали сме го вече не един и два пъти в тази зона. Общо взето така ще изглежда ЦСКА през пролетта.

Снимка 651973

Източник: startphoto.bg

МЛАДИТЕ: ИЛИАН АНТОНОВ, МАРК-ЕМИЛИО ПАПАЗОВ, ГЕОРГИ ЧОРБАДЖИЙСКИ, АСЕН ДОНЧЕВ, СИМЕОН АЛЕКСАНДРОВ

Снимка 651619

Източник: startphoto.bg

Заговори се, че Антонов, Папазов и Чорбаджийски ще последват стъпките на Асен Дончев и Александров, и ще бъдат преотстъпени, за да натрупат още опит, практика и както се казва - да се поочукат по родните терени. Те в никакъв случай не трябва да униват, а напротив - да вземат пример от Християн Петров, който също мина по този път. Изявите им със сигурност ще бъдат следени под лупа и се надявам да докажат на всички, че са основата, върху която ще бъде изграждан бъдещият облик на най-великия български клуб.

Това е една последователна линия, която се следва в клуба от доста време и тези момчета, заедно с Шопов, Стойчев и Петров, са гарант за това. А да не говорим и че Стамен Белчев подготвя още доста млади футболисти, които скоро ще поемат по пътя на своите батковци. 

Снимка 648995

Източник: startphoto.bg

НЕСТОР ЕЛ МАЕСТРО

Позицията старши треньор на ЦСКА винаги е била доста обсъждана и ветровита, но това е и най-нормалното нещо на света. Аз обаче никога не съм крил, че съм голям привърженик на Нестор Ел Маестро, идеите му, визията и футбола, който се стреми да изповядва. Бях изключително разочарован при смяната му първия път и никога няма да спра да повтарям, че това беше една от най-големите грешки на ръководството към онзи момент.

Снимка 650570

Източник: startphoto.bg

Дори и Гриша Ганчев призна в едно от последните си интервюта, че това е било грешка. Но... станалото станало. Нестор се завърна, пое кормилото на ЦСКА в един доста комплициран момент и успя да направи серия от победи и добри игри, с които извади отбора от дупката, в която беше попаднал в началото на сезона.

ЦСКА загуби първите си две контроли, които бяха изобилствани от рокади в състава, а недоволството срещу него не закъсня и бяха изливани огромни кофи с помия върху наставника. В последните два мача обаче ЦСКА тотално смени облика си и надграждането беше повече от очевидно. А до подновяването на сезона има още цели две седмици. Да не говорим, че Нестор не беше провел нито една подготовка с отбора до този момент и да се говори за неговата смяна е меко казано несериозно.

И сега, когато ясно се видя, че отборът проведе хубава подготовка с явна градация в играта, една малка, но шумна групичка от хора, започват да се чувстват безсилни и ги избива на злоба. Сега пък се започва - дъвката, ризата, шапката, играта не е като тази на Ливърпул и Манчестър Сити, външния вид... въобще, тъпотии от всякакъв род. Но когато един друг треньор на ЦСКА е дъвчил дъвка и е изглеждал, и се е държал доста нелепо пред медиите, нямам спомен това да е било толкова широко обсъждано. А прословутата дъвка на сър Алекс Фъргюсън даже няма да я коментирам.

Снимка 645532

Източник: startphoto.bg

Пределно ясно ми е, че ЦСКА няма да печели постоянно, който и да бъде треньор. Просто е невъзможно. И тогава злобата срещу него ще се излее с пълна сила. Лесна жертва, искаме кръв... искаме да докажем на себе си, че сме били прави, искаме, искаме, искаме...

А едно от нещата, за които ръководството е доста често критикувано от същите хора, е че не се дава достатъчно толеранс на треньорите да работят. И пак казвам - Нестор не е провел дори една подготовка с тима. Когато позициите не са принципни, тогава на повърхността изпулват съмненията, че някой съвсем умишлено се опитва да разклати отбора, за когото твърди, че обича... уж. 

А отборът и тази година преследва яростно целите си - титла, Купа и престижно участие в евротурнирите. Да - понякога се случват и такива катастрофи, както тази със Сепси, но това е футболът - една игра, в която няма застраховки за нищо. И никога няма да има.