Колегите от "Тема спорт" продължават да разкриват методите на работа на новия треньор на ЦСКА Бруно Акрапович. Босненецът вчера изведе "червените" за първа тренировка на базата в Панчарево. 

Той не е от треньорите, които използват разнообразни тренировки. При него мотото е - постегнато и по-ефективно, без излишно разпиляване. Безцелните движения и упражнения са сведени до минимум.

За разлика от повечето си колеги Акрапович използва само 8 тренировки, което е поне два пъти по-малко от обичайното. Има наставници, които почти всеки път се стремят да включват по някакъв различен елемент и парадират, че няма тренировка, която да им се повтаря. При Бруно не е така.

Евтимов титуляр срещу Ботев за Купата?

Евтимов титуляр срещу Ботев за Купата?

Получава нов шанс

При него има само 8 занимания, които се повтарят в зависимост от програмата на отбора. Когато тимът е в сгъстен цикъл и играе сряда/четвъртък - събота, той прави по едно занимание на ден, което е следобедно. А когато предстои само един двубой, тогава в седмицата има до два дни с по две тренировки. В този случай първата е винаги рано сутринта и започва в 8:30 часа, а втората е следобед или привечер, в зависимост от сезона. Когато се тренира двуразово, първото занимание е с изцяло физическа насоченост, а второто с тактическа.

Три от тренировките му са почти изцяло насочени към физическата подготовка и включват основно отскоци и тичане, а в самия им край, в рамките на около 15-ина минути се прави някаква забавна игра с топка, която цели да вдигне настроението сред състезателите. Останалите 5 тренировки са за тактика и финализация на атаките. По време на тези занимания се набляга изключително много на пресата, която се определя в зависимост от противника.

Той е маниак на тази тема и това е едно от нещата, на които държи най-много. Срещу Лудогорец например винаги използва висока преса, докато в повечето мачове приоритетно разчита на преса в средната третина. Съобразява всичко с играта на съперника, нищо не се прави безцелно. Неслучайно Локомотив Пд бе най-наученият отбор на преса в първенството. По този елемент Акрапович работи с играчите до припадък. Идеята е да се прави синхронизирано, агресивно и с покритие на точните зони.

Снимка 504805

Източник: CSKA.bg

В началото на престоя му в Локомотив нямаше резултати, докато играчите се напас-нат към неговите изисквания. Някои от футболистите като Момчил Цветанов, Масоеро и други дълго време бяха резерви, докато усвоят това, което се иска от тях, и могат да го прилагат на терена в рамките, разбира се, на техните възможности.

Стигаме до разузнаването на съперниците, което също е доста значима тема, особено що се отнася до мачовете в европейските турнири. До голяма степен Бруно лично се занимава с проучването на съперниците, като често ползва системата InStat. Има и група хора, на които разчита в това отношение и взима под внимание мнението им за някои специфики от играта на съперниците. Не подценява този компонент и разузнаването му като цяло работи добре.

Мотиваторските качества са един от козовете му. Умее да създаде нужната нагласа сред играчите спрямо нивото и името на противника. Не робува само на една-две заучени фрази при речите си в съблекалнята, а използва най-разнообразни подходи в това отношение, с които да надъха максимално тима за оптимална изява. Това е един от силните елементи в работата му.

Отношенията му със състезателите обаче изобщо не са гладки, особено в началото. И това идва от високите му изисквания и безкомпромисност. На моменти е груб с тях, често се случва да има доста остри реплики от негова страна по време на тренировки и мачове, а дори и при разбори в съблекалнята. В такива случаи всички мълчат и никой не си позволява да му опонира. Поне така е било в Локомотив, където той за 6 месеца успя да постави всички по местата, за да му се получат нещата и процесите да се канализират.

Акрапович ще води ЦСКА, докато изпълнява поставените му цели

Акрапович ще води ЦСКА, докато изпълнява поставените му цели

Може да бъде освободен по всяко време

При него Локомотив винаги е бил много добре подготвен физически. И сигурно мнозина се питат кой е отговарял за физическата подготовка на отбора. Отговорът е - пак той. Бруно не оставя на друг да му води кондицията. Едва ли и в ЦСКА ще направи изключение, като Кирил Динчев ще му помага в този компонент. Двамата ще работят съвместно по кондицията, но последната дума ще има Акрапович.