Бисмарк Чарлс Кварена Сие. Вероятно доскоро това име не ви е говорило нищо, а и е твърде любопитна комбинация от европейски и африкански названия.

Днес това момче от Гана на 19 години със сигурност е личността на деня в България, като дори и малките деца знаят кой е той. Всъщност кой точно е Бисмарк Чарлс?

Той се появи в София инкогнито през зимата, като вариант за атаката и бъдещето на "червените". Младият нападател трябваше да мине проби на "Армията", за да прецени спортно-техническият щаб дали да остане. Интересно е, че малко преди него за слава при "червените" се бореше и сънародникът му Исах Худа, но след една-две контроли той беше отпратен.

Бисмарк обаче е замесен от друго тесто. За него се знаеше само, че идва от Косово, където е играл близо година за два различни отбора - "Вущрия" и "Трепча". Неведом е неговият път от Гана до Косово, където младият нападател се озовава едва на 18 години. Правата на Бисмарк Чарлс се държат от мениджърска агенция.

През миналата зима той е бил предложен на новия силен човек в ЦСКА Данаил Ганчев. Той обаче не знае дали трансферът на талантливия нападател си струва и остава отговорността на тогавашния треньор на "червените" Бруно Акрапович.

ЦСКА спечели своя трофей №11 през XXI век

ЦСКА спечели своя трофей №11 през XXI век

"Армейците" имат 3 титли, 4 Купи на България, 3 Суперкупи и едно първо място във "В" група

"Данаил Ганчев дойде при мен и ми каза, че ще доведе в отбора втори ганаец. Разбрах, че момчето е играл в Косово. Обадих се на мои познати - албанци, които да ми споделят мнението си за Бисмарк. Чух само хубави неща за него", спомни си Бруно Акрапович.

Ганаецът играе в контролата с "Локо" (София) (3:1), в която дава асистенция, но и играе много силно. След срещата босненският треньор обяви, че ще говори с шефовете си да задържат таланта.

Важна подробност е, че Бисмарк Чарлс не е свободен агент. За правата му трябва да се платят 100 000 евро, което си е висок риск с оглед на възрастта и неяснотата дали ганаецът ще се развие в София. Акрапович обаче се застъпва за момчето, клубът прави тази инвестиция, а името на Бисмарк Чарлс ще остане завинаги в историята на ЦСКА.

Ганаецът има всички качества да се превърне в следващия голям нападател на "червените". Имената на Жуниор Мораеш, Фернандо Каранга и Али Соу задължават много, но съвсем не е изключено Бисмарк Чарлс да се нареди сред тази елитна компания и да напише страница със своя почерк в историята на клуба.

Първо Бисмарк трябва да се пребори с конкуренцията на Жорди Кайседо или двамата да вървят заедно напред. Вероятно има схема на игра, при която и двамата да бъдат едновременно на терена. Бисмарк е по-раздвижен нападател с чудесна техника, който може да играе и по двете крила. Причината е, че борави еднакво добре с двата крака, въпреки че десният е силният му.

Забележете, че головете на младия нападател са изключително изпипани и красиви. Той вкара впечатляващ гол с глезен при разгрома с 4:1 над "Лудогорец". Тогава африканецът засече хубаво центриране на Греъм Кери и прати топката от въздуха неспасяемо в мрежата на Кахлина.

Победното попадение във финала с "Арда" бе още по-висш пилотаж. Трябва да се отбележи чудесния мек пас на Амос Юга, но нападателят майсторски укроти топката на гърди и само с движение на тялото се измъкна от Алекс Петков, което го изведе срещу Караджов и той елегантно с вътрешен фалц прати топката в ъгъла.

Бисмарк изглежда скромно момче и в живота. "Аз съм от бедно семейство. Имам петима братя. Все още не печеля достатъчно пари, но когато получа заплата, пращам част от нея в Гана, за да помогна на братята ми и на моите родители. Дойдох в Европа, за да се развивам, но и за да печеля пари. Искам да донеса уют на моето семейство", е казал Бисмарк Чарлс на Акрапович, което е разчуствало специалиста.

От 19 май ЦСКА има своето ново бижу. Бисмарк е тръгнал по трудния път на славата, но е възможно да стигне много далеч - да направи страхотна кариера в България и в някое от силните европейски първенства. И вероятно ще се окаже, че това са най-добре изхарчените 100 000 евро от ръководството до този момент.