Най-добрият български шахматист Веселин Топалов завърши последен в един от най-важните си турнири в последно време - този на претендентите за световната титла по шахмат в Ханти-Мансийск. Въпреки че направи някои впечатляващи партии, като например победата над Владимир Крамник, допусна и множество грешки. "Дневник" потърси бившия световен шампион, за да разбере какво се случва с него и как вижда бъдещето си.

Каква е оценката ви за турнира на претендентите?

- Като цяло турнирът беше доста странен. Прогнозите се оказаха грешни. Преди състезанието мнозина се съмняваха, че Вишванатан Ананд изобщо ще участва, защото минаваше през труден период. Мисля, че от 2008 г. е спечелил само един турнир, липсваше му постоянство. Само за месец той промени манталитета си и не само че спечели, но го направи убедително. От себе си съм много разочарован. Подготовката ми премина на много добро ниво. По време на турнира обаче допуснах много елементарни грешки.

На какво се дължат тези грешки?

- И аз не знам. От края на миналата година не бях играл. Това обаче не е оправдание, защото и други от състезателите бяха в подобно положение. В случая обаче няма значение дали съм четвърти-пети или последен. В този турнир е важно само първото място. Играх нестабилно, под нивото си. Да допуснеш две-три грешки в партиите е приемливо. Но аз сгреших много повече. Концентрацията ми беше много лоша. Това е проблем, който имам напоследък. Изигравам десет много добри хода, след които следва груба грешка и партията се проваля. Имаше партии, които трябваше да спечеля, а вместо това завърших реми или дори загубих.

Какъв е изходът от това положение?

- Ако знаех рецептата, вече да съм я приложил. Всичко е на психологическа основа. На такъв турнир отиваш, за да спечелиш. Може би това ми се отрази прекалено силно. Не става дума за напрежение. Нямам обяснение защо се получи така. Допуснах сериозни грешки след втория почивен ден. Двете най-сериозни бяха в петата и седмата партия. Победих Владимир Крамник убедително в шестия си мач, а след това имаше ден почивка. Това означава, че вечерта си лягаш с добро усещане, следващата също. Очакваше се да получа психологически тонус. Срещу Дмитрий Андрейкин започнах добре, но след това играта ми беше безобразна, без това да е предизвикано от странични фактори.

Какви бяха предварителните ви очаквания за турнира?

- Това са много дълги турнир. С месеци мислех как да играя срещу всеки един от съперниците си. Единствено Ананд ме изненада в началото и след това лесно стигна до реми. Във втората партия помежду ни той вече беше напред в класирането и знаех, че за да имам шанс да се боря, трябва да рискувам, но загубих. В тези турнири трябва да се използва всяка възможност. При мен нещата се обърнаха след обрата в париите срещу Пьотр Свидлер и срещу Андрейкин.

Бихте ли се борили отново за световната корона?

- На 39 години съм, а Ананд е на 44. Всичко е въпрос на мотивация. През август предстоят избори за президент на ФИДЕ и ще бъде определено кога ще е следващият цикъл. Очаква се следващият турнир на претендентите да е през 2015 г. Има доста време, за да осмисля нещата. За да се класираш за турнира, има дълъг период. Трябва да преценя дали да тръгна по тази стълба или да участвам само в комерсиални турнири. Ще помисля дали има смисъл, защото е много важно да знаеш дали можеш да се бориш за световната титла. В турнира на претендентите няма значение дали си в средата или си последен. А няма как да си уверен, че ще спечелиш. Сега Левон Аронян беше определян за фаворит, но остана шести.

Какво ви предстои до изборите във ФИДЕ?

- През юни ще участвам в много силен турнир в Норвегия и там ще видя дали резултатът ми е бил случаен или това ми е формата. Има и един демонстративен турнир в Киев, но все още не е ясно дали ще се проведе заради събитията в Украйна. Освен това там спонсор е руска банка. Ще участвам и в демонстративни сеанси в Италия и Лихтенщайн. Истината е, че в момента малко ми е омръзнал шахът и искам да се огледам. Нещо не правя правилно и съм леко объркан. По този начин скоро няма да имам възможност да участвам в турнира на претендентите. Ананд вкара всички в смут и сякаш се върна във времето. Значи всеки може, но въпросът е как го направи. Ако върна играта си от преди десет години, ще имам шансове.

Как оценявате съперниците си в шахматния елит?

- В момента има десетина гросмайстори, които с малко късмет могат да се борят за титлата. Времето едва ли работи в моя полза, но не значи, че младите са узрели. Конкуренцията е голяма, но въпросът е кой ще стигне до мача за световната корона.

Какво очаквате от мача между Ананд и Магнус Карлсен за световната титла?

- Мисля, че ще е доста по-оспорван от предишния. Карлсен трябва да внимава, защото в момента е много известен и има много изяви извън шаха и ако не е концентриран, може да сгреши. Ананд е доста по-затворен и умее да се съсредоточава.

Добре ли е за шаха, че Карлсен се превръща в звезда, каквато не е имало?

- Да, той се справя доста добре. Участва в предавания, игра срещу Бил Гейтс и Марк Зукърбърг. Той прави това, което трябва да се прави. Има и друга страна обаче. На турнира ни в Русия нямаше международни журналисти - едва накрая се появиха двама от специализирани издания. Не знам каква е причината, но ще е жалко, ако интересът спада, когато Карлсен не играе.

Какво трябва да се случи на изборите във ФИДЕ?

- Екипът на Кирсан Илюмжинов се е изхабил. Сега се появяват нови хора - бизнесмени, които са достатъчно богати и няма да крадат. Срещу тях са сегашните управляващи, чиято цел е да останат на власт. В момента цели континенти са изоставени и няма стратегия. Проблемът на ФИДЕ не е финансов, а имиджов. Не смятам, че Каспаров е идеалният вариант за президент на международната федерация, но е по-добър от настоящия. Като цяло това е мръсна игра. Сега в Ханти-Мансийск имаше среща на ръководството на ФИДЕ и се говореше за много теми, но не и за шах. Нещата много се опорочиха, но това не е само в шаха. Гледат какво да направят, за да спечелят изборите, но това не винаги означава, че ще е добро за шаха.

През лятото Силвио Данаилов ще участва в избори и ще се бори за втори мандат начело на Европейския шахматен съюз. Какво очакваш?

- Подкрепям го. Смятам, че ще спечели, защото той има доверието на много хора. Силвио има стратегия в работата си.