Щабът на 19-ия световен шампион по шахмат Веселин Топалов ще изпрати следващата седмица банковите гаранции за мача реванш срещу първенеца Владимир Крамник.

Новината съобщи за Топспорт.бг говорителят на гросмайстора Живко Гинчев.

„Това са абсолютни формалности - заяви Гинчев. - След като внесохме във ФИДЕ документите за двубоя през април догодина в София, трябва да представим и финансовите гаранции за двата милиона долара. Няма никакъв проблем със сумата, така че в световната централа трябва спокойно да очакват документите".

Президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов заяви по московското радио „Маяк", че очаква потвърждение на банковите гаранции, за да влезе в официален контакт с шампиона Владимир Крамник. Държавният глава на Калмикия намекна, че нямало начин руснака да откаже мача реванш в България.

По регламент ако първенецът на планетата не иска да се срещне с претендент за шахматната му корона, то той губи автоматично титлата си.

От щаба на Топалов очакват Крамник да започне с увъртанията, след като бъде насрочена точна дата за двубоя в София.

В същото време се разбра, че Веселин се прибира в България следващата седмица и ще изкара тук коледните празници заедно с брат си. Още не е ясно дали шампионът ще бъде в родния си град Русе или в столицата.