Треньорът на Черно море Илиан Илиев е поредният, който участва в анкетата на "Евима футбол", свързана с кризата с коронавируса и развитието на българския футбол. 

"В България карантината не беше така строга, (не мога да си представя как бихме реагирали като народ, ако ни затвореха като сърби и македонци по 86 часа за Великден), така че не бяхме тотално затворени и можеше да се излиза. Имахме право на разходки в квартала, до стадиона от време на време, в магазините и когато още не беше забранено, и на плажа за разходка. Когато времето не беше добре, можехме да гледаме филми или тренировки в различни спортни сайтове", коментира Илиев. 

"Промени във футбола ни трябва да има, първото нещо е, че трябва да си променим мисленето, трябва да си променят мисленето и хората, работещи във футбола, дали победата е нужна на всяка цена и с всички средства, вместо да се гради отбор и да се играе приятен за хората футбол. Омразата трябва да се спре, а да има повече толерантност между отборите. Възпитание на младите и формирането им първо като личности и след това като спортисти. Инвестиции в базите, в хората, които се занимават с футбол, не само футболисти, но и треньори, защото мисля, че трябва да имат възможност за по добра подготовка, а от там и да дават по добра основа на младите футболисти", добави специалистът. 

"Аз отдавна съм привърженик на идеята, че футболните клубове сами трябва да си определят съдбата и бъдещето. Професионалната футболна лига, заедно с всички професионални клубове, трябва да вземат всички важни решения с гласуване и т.н. Дълга тема е, но примери в Европа има много. Футболният съюз да се занимава с аматьрски футбол и националните отбори. Но знаем, че при нас трудно се вземат такива кардинални решения. Във футбола трябва да влязат нови лица, Изпълкома направи много добре, като взе решение за края на първенството, дано всичко да е наред и да се изпълни плануваното. Второто важно решение на този Изпълком трябва да е насрочване на Конгрес и дотам. Всички други решения да се оставят на новото ръководство, което със сигурност трябва да прегледа структорите си, да се освободи от хора, които в годините са показали пристрастия и некомпетентност. Разбира се, да запази хората, които са с модерно мислене, каквито със сигурност ги има във футболния съюз", заяви треньорът на Черно море.