Футболният мениджър Лъчезар Танев даде обширно интервю за колегите от "Дарик" и dsport във връзка с новосъздадената европейска Суперлига, която раздели на две футболния свят.

"Всички тези неща се случват върху основа. Тази организация се базира на някои неща, които се случиха във футбола през последните години. Клубовете стават все по-мощни. Големите клубове с изключение на Барса и Реал Мадрид, които са обществени. Всички останали от тези 12 клуба вижте им собствениците. Повечето от тях са хора, които ги интересуват само числата. Нямат никакви сантименти.

Ювентус, Милан и Интер да бъдат изхвърлени от Серия "А" заради Суперлигата

Ювентус, Милан и Интер да бъдат изхвърлени от Серия "А" заради Суперлигата

Това призоваха Аталанта, Верона и Каляри

Това са типове, които гледат сметките в края на сезона и изобщо не им пука дали феновете са щастливи, дали играчите играят по 60-70 мача и това им разбива здравето. Бизнесът нямаше как да не навлезе жестоко във футбола, след като футболният бизнес е от най-печелившите в Европа. В такава ситуация винаги се намира някой особено зад Атлантика, където са големите пари, промоутъри и стигаме до въпроса како се случва от сега нататък?

Суперлигата е организирана. Казано е, че ще започва август месец по принцип, но не са казали кой август. Една такава лига има нужда от голяма организация. Имаме представители на бг футбола, които са участвали в ШЛ и знаят колко организация изисква такова нещо. Само въпросът откъде ще дойдат съдиите е проблем. Години наред УЕФА и ФИФА са пълни монополисти, винаги е имало съмнение в разпределението на парите, в разходите, в загрижеността, пропагандата на футбола. Винаги е имало съмнение, че са държава в държавата и трудно подлежат на проверки. Как маркетингови агенции получават правата за консултации. Дали пък не им писна на големите клубове?. Всичките тези въпроси имат резон. Големите клубове да се замислят "в края на краищата ние носим големите пари искаме сами да си определяме правата, имаме спонсорство и финансов гръб от Америка". Но това е само икономическата част, футболната е на заден план. Футболът е най-популярния спорт. Първата причина е, че е лесен за разбиране. Няма сложности. Второ, футболът е въз основата на няколко ценности, като лесната достъпност, желанията и мечтите на играчи и клубове. Детето от малък мечтае да стане голям, играч, а малките клубове мечтая като са показали добри игри да играят срещу големите. Има огромна солидарност. При новата структура това изчезва. Отива в един франчайз каквото е НБА, в елитарен клуб каквото е голфът и тенисът. Феновете са много по-чувствителни. Футболът е доста чувствителна тема. Доста масов е. Много проблеми ще доведе след себе си това. Все си мисля, че ще се стигне до някакво споразумение", каза още Танев.

Александър Чеферин изригна: Който участва в Суперлигата, няма да играе на Европейско и Световно!

Чеферин изригна: Който участва в Суперлигата, няма да играе на Европейско и Световно!

"Все още се съветваме с правния ни отдел относно евентуалните санкции"