Последните няколко дни се превърнаха в истинска касапница за треньорите в efbet Лига. По различно стечение на обстоятелствата, договорите на още трима специалисти бяха скъсани, с което българското първенство се превърна в истински хегемон по рокади на този пост.

По статистика на колегите от "Тема Спорт", след едва девет изиграни кръга, вече половината отбори са с нови наставници, което е невиждано в историята на шампионата. В нито едно друго първенство на Стария континент, с календар есен-пролет, няма осем рокади. Най-близо до нашето "постижение" е Хърватия с шест смени досега през кампанията.

Родната efbet Лига чупи рекорди по треньорски смени

Родната efbet Лига чупи рекорди по треньорски смени

Пак сме на дъното

От години е ясно, че търпимостта към треньорите у нас е почти нулева. Досега тенденцията бе такава, че повече от своеволията на своите ръководители страдаха българските специалисти. Вижда се обаче, че вече никой не чака и т.нар чуждестранни специалисти.

Да се зачуди човек, треньорите ли са "ментета" или тези, които ги назначават?

Пресен пример за странно треньорско назначение беше Хосе Мари Бакеро. Дали Венци Стефанов, който по принцип е доста обстоятелствена персона, ще си признае, че назначението на испанеца си беше някакъв вид "схема".

Бакеро е легенда като футболист и абсолютен провал като треньор. Фойерверк, който прелетя край квартал "Овча купел" и откровено си беше чист пи ар за най-стария столичен клуб. Но, за да се говори за спортно-техническите успехи на Славия, а не за назначение/уволнение на футболна легенда, "белите", а и повечето клубове у нас, трябва да гледат далеч по-отговорно към треньорския пост.

Та вижте статистиката на Бакеро! Пубела, Малага Б, Реал Сосиедад, Полония, Легия Варшава, Хуан Аурих - в нито един клуб процентът му на победи не е над 50%. Или казано по друг начин - 153 мача като треньор - 52 победи 61 загуби и 40 равенства. А преди Славия, за последно бе работил като наставник през 2013 година!

Новият треньор на Берое иска още попълнения

Новият треньор на Берое иска още попълнения

Пазарът не спира

Захващам се толкова обстойно с най-стария столичен клуб, защото техният пример е учебникарски. До съвсем скоро, те даваха показно за това как трябва да се работи по треньорското направление. Цялата власт беше при Загорчич, специалистът имаше безсрочен кредит на доверие, а с това дойдоха доходоносните изходящи трансфери, отличията и участието в европейските клубни турнири.

А какво се случва когато се отклониш от верния път? Идва недоказан чужденец, правиш серия от тежки загуби и обричаш сезона си още през месец септември.

Но хитра лисица е чичо Венци!

Снимка 622118

Източник: startphoto.bg

Ако беше българин, досега да сме се начели в медиите на цветущи изказвания колко бил некадърен, как съсипал отбора и т.н. Сега обаче играе на "мълчанка". Първо става въпрос за уж реномиран иностранец, а добре знаем, че сме държава на чуждопоклоничеството. Също така Бакеро добре знае своя интерес и според информации по медиите си е имал повече от стабилна неустойка, която го е карала да се чувства напълно защитен. И така Стефанов трябваше да пипа с кадифените ръкавици, за да не стане фаул и да вади тлъсти пачки от собствения си джоб...

Нищо ново: Аржентинец поема Берое

Нищо ново: Аржентинец поема Берое

Пристига в следващите часове

Случаят в Берое е малко по-различен, но и Густаво Араголаса не впечатляваше с визитка. Оказа се, че един от реномираните ни клубове се превърна във върха на неговата треньорска кариера. Но така сме свикнали, да правим "густото" на анонимници, а качествени български специалисти да стоят без работа.

До един месец хора като Бакеро и Араголаса ще забравят, че са имали досег с джунглата на българския футбол.

В нея обаче вечно ще си останат нашите треньори, като промяната с третирането им от родните ръководители първо трябва да започне от самите тях. Българският специалист е необходимо да има самочувствие, а да не бъде просто заплатаджия, който притреперва при всяка забележка от шефовете над него. Да се образова и следи последните тенденции, а също така да бъде запознат юридически с правата си при подписване на договор, за да бъде в позицията на "колеги" като Бакеро, а не да пише безкрайни жалби до БФС за няколко заплати.

Хубаво да се обмисля и всяка оферта, тъй като да работиш, "защото просто трябва", определено не помага в Първа и Втора лига. Лично за мен далеч по-активна трябва да бъде и асоциацията на българските треньори, която преди време беше набрала някаква инерция и демонстрираше активност. Честно казано, в момента дори не съм сигурен дали съществува...

Само чрез тези действия българският треньор ще се чувства защитен, успешен и отстояващ своите принципи. Пък тогава и да се надява на кариера зад граница. Към днешна дата наш специалист няма да видим дори в Сърбия, просто защото никой не получава необходимото време, за да разгърне дори част от своя потенциал, че някой случайно да го забележи.

Славия се раздели с Бакеро

Славия се раздели с Бакеро

Очаква се обявяването на Иван Колев

А докато това дано се случи, ще си гледаме хора като Бакеро, Араголаса и тем подобни, които ще грабят по-малко от българския футбол, докато не достигнем до последната дупка на кавала.

Не че вече почти не сме там...