Първенствата в трите Елитни юношески групи през новия сезон ще включват и плейофна система от новия сезон, обяви директорът на Направление "Детско-юношески футбол" Лъчезар Димов.

Промяната ще касае и трите групи - до 15, до 16 и до 17 години, и се прави с цел да има по-голяма интрига и конкуренция във втората фаза. 16-те отбора във всяка група ще изиграят 15 кръга по системата "всеки срещу всеки" през есента, а след това класирането ще бъде разделено на две групи по осем отбора.

БФС глоби Левски с 3000 лева

БФС глоби Левски с 3000 лева

След мачовете от 34-ия кръг

Така първите осем отбора ще изиграят по два мача пак всеки срещу всеки, което прави нови 14 кръга и в тях ще бъде определен шампионът. По същия начин ще бъдат определени и изпадащите, като отборите от 9-о до 16-о място ще разиграят своите 14 мача по същия начин.

Елитните юношески групи за сезон 2024/2025 остават в същия формат, което означава, че в старшата възраст момчетата ще играят в зонални и областни първенства и в края на сезона ще определят шампиона на елиминации.

"Това не е всичко. Подготвяме още много промени, свързани с развитието на младите футболисти, и които ще влязат в сила през следващия сезон. Промените са за едно по-добро футболно бъдеще, с което да се гордеем", каза още Димов.

За момчетата до 14 години, както и за тези до 18, ще се провежда турнир за Купата на БФС. Специално 18-годишните имат мотивацията през него да спечелят квота за европейската Младежка Лига на УЕФА, както се казва вече турнирът, известен до преди година като "Младежка Шампионска лига".

Вчера бяха наградени най-добрите футболисти при подрастващите за сезон 2023/24 в първата церемония, организирана от БФС и спортната новинарска платформа "Спортал". Момчетата и техните треньори в Лудогорец (Разград) и Септември (София) доминираха на сцената на призьорите.