Днес започват срещите от първия кръг на основната схема на турнира в Мадрид. Надпреварата е испанската столица е от категорията „Мастърс 1000" и се провежда на клей. Ето и очакванията и прогнозите на нашия редовен читател и голям привърженик на тениса Антон Кънчев, който ни предоставя и среден коефициент на срещите.

Сам Куери - Микаел Лодра 1.61 2.20

Първи двубой между двамата гиганти. Сам има изигран един двубой тази година на червено в Хюстън, където загуби от Раян Суитинг в двубой с 11 пробива. Миналата година тук отпадна в първия кръг след 1:2 от 130-ия тогава Даниел Де Нава.

Микаел Лодра също е с един мач на червено след истеричен двубой в Монте Карло преди месец с Милош Раонич, където след загубен първи сет с 6:3, спечели втория 6:0, и веднага след това загуби третия с 6:0, печелейки едва няколко точки.

Очакване: Въпреки, че и двамата играчи не са във форма, нещата тук са в ракетата на Сам Куери.

Хуан Игнасио Чела - Адриан Манарино1.33 3.25

Също първи двубой между двамата претенденти. Чела достигна един финал тази година на червено в Буено Айрес, където загуби от Николас Алмагро. Последните два Мастърс-а на клей в Монте Карло и Барселона обаче отпадна още в първия кръг.

Манарино е известен със своята слаба психика, но тя главно се показва срещу по-именити играчи. Той вече има два двубоя тук, преминавайки ситото на квалификациите, където показа доста обещаваща игра.

Очакване: Разликата в ранглистата не е толкова голяма, колкото сочат коефициентите. Очакваме Манарино да вземе минимум сет от опонента си.

Иво Карлович - Гаел Монфис 2.50 1.50

Двубоите по между им са 2:2, като последните две срещи са спечелени от хърватина. В единствения двубой на червено през 2008г. в Монте Карло Гаел постигна рутинна победа.

Миналата година в Мадрид Карлович премина един кръг, след което отпадна от Фернандо Вердаско.

Монфис направи хубав турнир в Барселона, където след победи над Хаасе и Гаске, срещна непобедимия Надал.

Очакване: Труден двубой с голяма вероятност за тайбрек. Иво Карлович повече привлича вниманието ни тук.

Сергей Стаховски - Алберт Монтанес 5.00 1.14

Стаховски загуби форма през последните месеци и трудно преминава първите кръгове на турнирите. Нещо повече, през последните седмици украинецът намира място в пресата повече със забавленията си извън корта, отколкото с представянето си на него. Монтанес още търси формата си, като е с показатели 12/11 победи загуби за годината. Последният му турнир бе в Белград, където достигна до четвъртфиналите и загуби от бъдещия финалист Фелисиано Лопес.

Очакване: Победа на Алберт Монтанес.

Кей Нишикори - Пере Риба1.44 2.62

Преди по-малко от месец двамата се срещнаха в първия кръг на турнира в Барселона, където се изигра само един гейм преди Пере Риба да се откаже. След тази служебна победа, Нишикори победи Руи Машадо и отпадна в третия кръг от Фелисиано Лопес. На турнира в Белград, предхождат Мадрид, Кей отпадна в първи кръг след 1:2 сета от

представителя на домакините Янко Типсаревич. В нееднократно споменатия турнир на клей в Хюстън през април достигна финала.

Пере Риба тръгна от квалификациите и разби и двамата си опоненти Иля Марченко и Игор Андреев. Срещу руснака Риба спечели 90% от точките на първия си сервис и не даде нито един брейкпоинт на Андреев.

Очакване: Въпреки отличното представяне в квалификациите, Риба ще се нуждае от повече от сервис срещу Нишикори. Очакване за победа на Кей Нишикори.

Джон Иснър - Марди Фиш 2.25 1.57

Иснер е с разочароващите 8/9 победи/загуби за годината и изглежда доста разсеян на корта. В турнира в Белград отпадна в първия кръг след 0:2 от Рикардо Мейо. Преди това в Хюстън след преодолян един кръг, отпадна в мъжки двубой срещу Иво Карлович след три тайбрека.

Фиш е спечелил и двата предишни двубоя, но и двата са на американска земя на хард корт. Фиш е 13/7 за годината и изглежда стабилен.

Очакване: Победа за Фиш

Ришар Гаске - Даниел Химено-Травер 1.22 4.00

Ришар Гаске показа прилична игра на червено досега, като успя да достигне до 3-тия кръг на турнира в Барселона и до същата фаза и в предходния „Мастърс" в Монте Карло. По-рано през годината той получи контузия в дясната ръка, която изглежда е отшумяла. Досега през сезона Ришар е 16:9 победи към загуби от изиграните си двубои.

Пред „Франс прес" Гаске изказа своите очаквания за турнира: „От 2008 година не съм играл тук и затова тази седмица не взех участие в провеждащите се турнири, а дойдох по-рано, за да се подготвя и вляза в темпо. В Мадрид съм вече няколко дни и играта ми е стабилна. Психически съм освободен и мисля, че на корта това ще си проличи".

Даниел Химено-Травер вече изигра два мача тук, тръгвайки от първия кръг на квалификациите. Той постигна две чисти победи съответно срещу Марсел Илхан (Тур) 7:5 7:5 и сънародника си Рубен Рамирес Идалго 7:6 6:2. Оръжието, с което успя да надделее в двата мача беше сервиаа - с над 70% първи сервиз и общо близо 20 аса.

Очакване: Химено-Травер в над 10 от последните си 15 изиграни турнира не успява да прескочи първия кръг на схемата. Днес най-вероятно ще се случи същото. Двубоят е в късните часове на деня българско време на корт „Аранча Санчес Викарио" и ще започне след края на срещата Маркос Багдатис - Александро Файа.

Анди Родик - Флавио Чипола 1.16 4.50

Мачът, с който ще бъде закрита програмата за деня при мъжете на Централния корт. Това ще е първият двубой на американеца след края на март. Въпреки това, този мач не му е първият на червено. За „Купа Дейвис" той игра срещу Чили. Анди има един достигнат четвъртфинал тук през 2009, където отпадна от Роджър Федерер с 1:2. Като цело през годината той е 16/4.

Чипола преодоля квалификациите с победи срещу Габашвили и Рохус и ще тръси своята първа победа на турнир от АТР за 2011г.

Очакване: Сравнително лесна победа за Родик.