Айк Мнацаканян загуби с 1:5 точки срещу турчина Алперен Бербер на полуфиналите на европейското първенство в Букурещ. Българският национал ще се бори в сряда за бронз, а Кирил Милов и Абу-Муслим Амаев ще вземат участие в репешажите на други две категории в класическия стил.

Бербер е само на 19 години, но вече има световни титли във възрастови групи до 17 и 20 години, както и второ място на ранкинг сериите в Загреб през януари.

Мнацаканян успя да се противопостави на турчина само до партера на първата част. Българският национал опита да излезе извън кръга, но Бербер го вдигна и направи зрелищно движение за четири точки. Мнацаканян върна една през втората част, но не успя да заличи повече от пасива си и отстъпи с 1:5. Така утре Мнацаканян ще се бори за бронз срещу победителя от двубоя между Рафиг Хюсеинов (Азербайджан) и Гела Болквадзе (Грузия).

Абу-Муслим Амаев бе изтеглен на репешаж от победилия го на четвъртфиналите Хасрат Джафаров (Азербайджан). Той ще срещне възпитаника на българския треньор на сръбския национален отбор Стоян Добрев - Себастиан Надж. Сръбският национал е световен шампион от 2022.

За Кирил Милов предстои трудна задача в репешажите до 97 кг, където ще се изправи срещу бронзовия медалист от последното световно първенство Артур Омаров (Чехия). Българският национал бе изтеглен от Магомед Муртазалиев, който се състезава се с неутрален статут. Руснакът победи Арви Саволайнен (Финландия), който пък е евентуален съперник на Милов за бронз.

Айк Мнацаканян на полуфинал в Букурещ

Айк Мнацаканян на полуфинал в Букурещ

Ето как се представиха другите