Преборване между Биляна Дудова и Тайбе Юсеин няма да има! Това разкри пред bTV самата Дудова.

Причината за отказа й от участие е късно взетото решение на Българската федерация по борба (БФБ) за насрочване на двубоя, който трябваше да определи коя от двете да представи България в кат. до 62 кг на европейското първенство в Будапеща.

Петър Касабов коментира изказването на Биляна Дудова

Петър Касабов коментира изказването на Биляна Дудова

Тя е в моя списък, но в категория до 59 килограма, споделя той

"Благодаря на федерацията по борба, че се сетиха за мен в събота следобед, за да ме уведомят, че в неделя ще бъде поредното преборване за европейското първенство в Будапеща. Ден преди пътуването за състезанието. Благодаря, че ме "направиха на маймуна" с поредния цирк... след всичките ми постижения за България и БФБ. Една седмица чудене, за да ме изкарат виновна накрая!", коментира пред bTV разочарованата Дудова.

Двете националки по борба трябваше да се изправят една срещу друга утре в Благоевград.

До насрочване на двубоя се стигна след решение на Управителния съвет на федерацията, взето заради скандала със селектирането на Дудова при до 59-килограмовите за еврошампионата - неолимпийска категория, в която тя стана световна и европейска шампионка през миналата година. Вместо Дудова в кат. до 62 кг в състава попадна титулярката Тайбе Юсеин.

Изборът е направен с решение на националния селекционер Петър Касабов и с одобрението на президента на федерацията по борба Христо Маринов.

Първоначално имаше преборване между двете националки, насрочено за 8 март. Последва преместване за 18-и.

Според сайта на федерацията, то е осуетено, защото Юсеин била по-тежка от 62 кг, а толеранс не се допуска. Треньорът Касабов обаче е категоричен, че схватката се е провалила по вина на Дудова.

Тя отрече и изпрати изявление до bTV, а казусът стигна до министъра на спорта Радостин Василев, който се ангажира с изясняването на случая.

Треньорът на Биляна Дудова: Решението за преборването е против психическото здраве на състезателките

Треньорът на Биляна Дудова: Решението за преборването е против психическото здраве на състезателките

Толкова ли е трудно да се поставят на мястото на едната, а сега вече и на другата състезателка, коментира Георги Калчев