Селекционерът на националния отбор по борба за жени Петър Касабов заяви, че са спазени критериите за определяне на националния отбор при избора на състава за Европейското първенство в Будапеща в края на месеца.

Биляна Дудова отпадна от тима за шампионата и по-рано днес изрази недоумението си от решението на Българската федерация по борба да не бъде включена в състава. От началото на годината тя се състезава в олимпийската категория до 62 килограма, в която титуляр в националния тим е Тайбе Юсеин. Двете си размениха победа на официални състезания и трябваше да направят преборване за място в състава за Европейското първенство на 18 март в Благоевград, но то не се състоя. Причината е неспазване на критерия, заложен от Управителния съвет, който беше определил срещата да бъде без толеранс в килограмите. Биляна Дудова тежеше 61.900 кг, а Тайбе Юсеин - 63.650 кг.

Биляна Дудова: Не е нормално да бъда ощетявана по такъв начин

Биляна Дудова: Не е нормално да бъда ощетявана по такъв начин

Тя се състезава в олимпийската категория до 62 килограма, в която титуляр в националния тим е Тайбе Юсеин

"Има решение, което е прието от Управителния съвет. Това са критерии да участие на Световно и Европейско първенство, републикански и международни турнири. Прави се преборване с толеранс 2 кг в дата, определена от националния треньор. Това важни не само за жените, но и за класическия и свободния стил при мъжете", каза Касабов специално за БТА.

"Биляна Дудова отказа да се бори, подведена от своя треньорски щаб. Те решиха, че няма да участва в това преборване. Тя е в моя списък, но в категория до 59 кг. След като отказа, мисля, че няма драма", добави той.

"Тези критерии са за всички - жени, мъже свободен и класически стил. Не е мое решение. В началото на годината треньорите даваме предложения за изготвяне на критерии и сме длъжни да се съобразяваме с тях", допълни Касабов.

Президентът на БФ Борба: Има треньори, които носят отговорност

Президентът на БФ Борба: Има треньори, които носят отговорност

Ние като Управителен съвет само утвърждаване съставите, коментира Христо Маринов