Треньорът Биляна Дудова - Георги Калчев излезе с официална позиция до медиите, след като стана ясно, че все пак ще се състои преборване между нея и Тайбе Юсеин за място в състава на България на европейското по борба в Будапеща.

Ето какво написа Калчев без редакторска намеса:

"Днес, събота, 26.03.2022 г. по обяд, случайно научих, че УС на БФБорба за пореден път е променил решението си относно определянето на състава на българския национален отбор /жени/ за Европейското първенство в Будапеща, което започва на 28 март, понеделник, в частност в категория до 62 кг/Биляна Дудова или Тайбе Юсеин/. Към 14 ч. днес,26.03.2022 г., проверих електронната си поща и видях официалното съобщение от БФБорба за решението на Извънредното заседание на УС на 25.03.2022, петък, а именно: Да се проведе ново преборване на 27.03.2022 г., неделя,от 10.30 ч., в Благоевград - 1 среща, толеранс 1 килограм.

Подобно решение е против здравия разум, а така също и против физическото и психическото здраве на състезателките, особено на Биляна Дудова, която от 10 дни не тренира и е в почивка в родното си място, след като бе взето неправомерно решение да не участва на Европейското първенство.

Преборване между Тайбе Юсеин и Биляна Дудова все пак ще има

Преборване между Тайбе Юсеин и Биляна Дудова все пак ще има

Федерацията по борба с извънредно решение

Тази поредица от груби нарушения на Правилниците на БФБорба и напълно несъстоятелни действия, които могат да лишат България от европейски златен медал, подхождат по-скоро на някакви злостни вражески саботьори. Но тъй като случаят не е такъв, остава другата възможност - безпринципност и неадекватност, които будят недоумение. Нали все пак някои членове на УС на БФБ, в това число и административното ръководство на федерацията, са се борили, макар и отдавна.

И все пак толкова ли е трудно да се поставят на мястото на едната, а сега вече и на другата състезателка, които преживяват две седмици съкрушителни стресови състояния от допуснатите гафове на БФБ.

Петър Касабов коментира изказването на Биляна Дудова

Петър Касабов коментира изказването на Биляна Дудова

Тя е в моя списък, но в категория до 59 килограма, споделя той

N.B. Съставите ни заминават за Будапеща в понеделник, 28 март 2022 г., а преборването е на 27 март, неделя 2022 г. Как да се квалифицира всичко това?

С уважение,

Георги Калчев

Личен треньор на Биляна Дудова".