Настоящата световната и европейска шампионка Биляна Дудова, както и петият от олимпийските игри Георги Вангелов ще се борят в по-горните за тях категории на турнира "Дан Колов - Никола Петров", който започва във Велико Търново утре, 17 февруари.

Дудова ще стартира при 62-килограмовите, където една от основните й съпернички ще бъде лидерката в тази категория Тайбе Юсеин. В началото на сезона двете направиха шампионска дуел, като се изправиха една срещу друга на Държавното първенство в Сливен. Оспорваната битка предложи много емоции и напрежение и бе спечелена с инфарктното 2:1 от Тайбе Юсеин, бронзова олимпийска медалистка, световна и двукратна европейска шампионка.

Георги Вангелов, носител на златния пояс "Дан Колов" от 2019 г., ще стартира при 61-килограмовите. По време на лагера в Тетевен асът ни направи тренировки с индиеца Рави Кумар, от когото загуби на олимпиадата в по-долната категория до 57 кг. По-късно днес ще стане ясно в коя категория ще се бори сребърният медалист от Игрите Токио 2020.

"Дан Колов – Никола Петров" пак събира световния елит

"Дан Колов – Никола Петров" пак събира световния елит

Едно от най-големите състезания в света

Турнирът в свободния стил ще пропуснат двама от водещите ни борци - Микай Наим, който бе покосен от Covid-19 и не успя да се възстанови, както и европейският вицешампион от 2021 Мирослав Киров. На една от последните тренировки той разтегна връзки на коляното. На тепиха обаче ще излизят всичките ни по-изявени състезатели - Али Умарпашаев (74 кг), Джемал Али (79), Ахмед Магамаев (86), Ахмед Батаев (92), Георги Иванов (125).

В българския отбор дебют на турнира ще направят и много млади състезатели. За първи път на международния тепих ще стартира и натурализираният у нас дагестанец Рамазан Рамазанов, който на Държавното първенство през януари спечели безапелационно титлата в категория до 70 кг и бе обявен за Най-техничен борец в свободния стил.

При жените единствената отсъстваща ще бъде европейската шампионка от 2020 Мими Христова, която все още лекува травма. Всичките ни най-добри състезателки обаче ще излязат на турнира. Евелина Николова ще мери сили в категория до 57 кг, в която спечели и бронзовия олимпийски медал от Токио 2020. При най-леките до 50 кг ще се бори Миглена Селишка. Носителката на Световната купа в категория до 65 кг от 2020 Юлияна Янева ще спори в категория до 72 кг, а Мария Оряшкова ще излезе при 76-килограмовите.

В класическия тим тимът ни ще бъде воден от лидерите Кирил Милов (97), Айк Мнацаканян (77), Едмонд Назарян (60). Надпреварата пропуска Николай Вичев (63), който също не успя да се възстанови от коронавирус. В последните две седмици мъжете ни имаха лагер в Тетевен заедно с националите на Индия и Алжир. А жените се подготвяха в Благоевград.