Призьори от големи първенства ще стартират в 59-то издание на турнира "Дан Колов - Никола Петров" по свободна и класическа борба. Схватките са от четвъртък до неделя във Велико Търново, Двореца на културата и спорта. 

Най-многоброен е отборът на Индия, който пристигна с 80 състезатели. Сред тях е и олимпийския вицешампион Рави Кумар (61 кг, св.стил), от когото Георги Вангелов загуби на игрите в Токио. Двамата тренират заедно на лагера в Тетевен. В състава на индийците е и Дипак Пуния (86), световен вицешампион в свободния стил.Азерите са заложили на призьори от големи първенства при юноши, но идват и с двама бронзови медалисти от последното световно за мъже - Абубакар Абакаров (86) и Осман Нурмагомедов (92).

На тепиха за Беларус ще излязат многократният медалист от световни и европейски първенства в свободния стил Али Шабанов (Беларус) в категория до 79 кг, както и Александър Хущин (97), призьор от европейски първенства.

Иранците пък пристигат със №1 в света Мейсам Далхани в категория до 63 кг на класическия стил. Грузинците също ще бъдат представени от първия си състав. В тима са четирима призьори при класиците от последното световно първенства - сребърният медалисти Лери Абуладзе (63), както и "бронзовите" Нугзари Цурцумиа (55 кг), Рамаз Зоидзе (72) и Лаша Гобадзе (87).

Публиката се завръща за традиционно състезание по борба у нас

Публиката се завръща за традиционно състезание по борба у нас

Добри новини

На тепиха ще излезе и грузинецът със сръбски паспорт Зураби Датунашвили (87), световен и европейски шампион, бронзов медалист от олимпийските игри. През миналата година той триумфира на турнира и заслужи приза за най-добър чуждестранен борец в класическия стил.

В състава на американците е Анжело Ханкук, от когото Кирил Милов ще търси реванш за загубата си на последното световно в категория до 97 кг на класическия стил.

Киргизстан също е с елитните си състезатели - олимпийския сребърен медалист от Токио 2020 Акжол Махмудов (77) и Жоламан Шаршанбеков (60), втори в света.

При жените Гърция идва с многократната световна и европейска медалистка Мария Преволараки (53). А начело на Молдова е световната и европейска шампионка Ирина Ренжачи (68). През миналия сезон тя стана първа в три различни възрасти. За Азербайджан ще се бори бившата националка Елис Манолова, европейска шампионка и трета в света. 

На турнира ще стартират над 400 борци от 35 държави - САЩ, Русия Германия, Австрия, Норвегия, Швейцария, Естония, Испания, Швеция, Индия, Франция, Хондурас, Дания, Финландия, Алжир, Румъния, Азербайджан, Грузия, Беларус, Казахстан, Молдова...

Надпреварата ще пропуснат най-добрите борци на Русия и Турция. Следващата седмица предстои рейтингов турнир в Истанбул и двата тима предпочетоха състезанието в южната ни съседка. 

Входът за публиката е при спазване на всички противоепидемични мерки със запълване капацитета на залата до 30 процента, предоставяне на зелен сертификат, PCR или антигенен тест.

Срещите ще бъдат предавани на живо в сайта на БФ Борба, ще има и пряко излъчване по телевизия b1b.box.